Satsa på viktigt stråk

Det är dags att komma till skott med åtgärder för den olycksdrabbade Almungevägen, skriver Jonas Segersam och Mikael Oscarsson (båda KD).

Vägarbeten längs Almungevägen. Kommunen får inte nedprioritera den viktiga vägen, skriver artikelförfattarna.

Vägarbeten längs Almungevägen. Kommunen får inte nedprioritera den viktiga vägen, skriver artikelförfattarna.

Foto: Nina Leijonhufvud

Debatt2016-08-10 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gunsta har under sommaren varit olycksdrabbat. Journalisten Mårten Nilsson förolyckades på cykel, och ett par veckor senare krockade Lennakatten med en korsande lastbil. Nu måste kommunen och Trafikverket komma till skott med åtgärder för den olycksdrabbade Almungevägen (282)! En av huvudanledningarna till ombyggnationen av Östhammarsvägen (288) var just trafiksäkerheten – innan arbetena Jälla-Hov inleddes hade under 10 år fyra dödsolyckor inträffat i just det området, och då är inte bussolyckan 2007 vid Alunda inräknad, där 6 personer omkom.

1997–2007 hade det längs väg 282 inträffat tre dödsolyckor och frågan är om vi ska behöva vänta på fler allvarliga tillbud längs den alltmer hårt trafikerade vägen för att en nödvändig ombyggnation ska ske?

Med tanke på att Uppsala kommun utpekat just detta stråk som ett utvecklings- och tillväxtområde måste aktiviteten från kommunens sida växlas upp för att få konkreta åtgärder till stånd. Uppsala Vatten AB är en förebild eftersom man varit snabba att lägga ut nödvändiga VA-ledningar som krävs för den omfattande utbyggnaden. För att få valuta för denna investering måste nu investeringar i bostäder till, något som hela regionen skriker efter.

Hade inte Knivsta kommun blivit en egen kommun så hade aldrig den expansiva tillväxt vi ser där kommit till stånd. Nu måste Uppsala kommun även ta ansvar för sina övriga kringorter och ta vara på den potential som finns där och som också kan avlasta centralorten. Är det Miljöpartiets vurm för höga hus och en tät stad som bromsar utvecklingen längs väg 282?

Det nya bostadsområdet väster om nuvarande Gunsta är redan planlagt och klart, och när nu överklagandetiden gått ut behöver spaden snarast sättas i jorden. Men även längre ut, i Marielund, Länna och Almunge finns stora möjligheter till utveckling, med hänsyn till de natur- och kulturvärden som också finns.

Trafikverket har redan gjort en hel del arbete – en förstudie från 2008 som kompletterades 2011. Och i länstransportplanen utpekas väg 282 som en brist. Nu får inte detta längre bara tillåtas hänga i luften – en åtgärdsvalsstudie för vägen behöver tas fram, samtidigt som Uppsala kommun måste ta ledartröjan för en utveckling av detta stråk. Till skillnad från 288:an går huvuddelen av trafiken längs 282:an inom samma kommun, men det får inte vara en ursäkt för att nedprioritera en väg med redan högt utnyttjande och ett område med stor utvecklingspotential på pendlingsavstånd till både Uppsala, Arlanda och norra Stockholm.

Vi förstår att det inte är så enkelt att sammanväga alla motstridiga intressen. En väg med hög säkerhet kräver samtidigt lägre tillgänglighet i form av färre korsningar och avfarter, på samma sätt som spårtrafik – Lennabanan i det här fallet – kan innebära oönskade barriäreffekter.

Vi kan inte länge till ha en situation där cykelvägen tar slut i tomma intet i Gunsta, och där en fjärdedel av väg 282 är så smal som 6 meter. Det är särskilt obegripligt att vi inte kommit längre, trots att så grundliga utredningar och förslag redan arbetats fram av Trafikverket.

Med tanke på Fjällnoraområdets roll för rekreation bör det finnas fungerande cykelväg till området. Det hänger ihop med planen för hela Marielund som tycks ha fastnat i vänstermajoritetens tvehågsenhet. När man ändå gör investeringar i exempelvis VA-ledningar bör man naturligtvis samordna detta med samtidig utbyggnad av cykelvägar och vägar så att man inte behöver dubbelarbeta!

Vi ser nu fram emot att regionen med stöd av Trafikverket tar krafttag för att få till stånd en utveckling av stråket – då också med aktiv medverkan av Uppsala kommun. Framför allt handlar det om att rädda människoliv på en allt mer trafikerad väg!

Jonas Segersam
Kommunalråd (KD)

Mikael Oscarsson
Riksdagsledamot (KD)

Läs mer om