Satsar trots underskott

Året slutar med ett rejält underskott. Ändå är vår ambitionsnivå för vård och kollektivtrafik hög, skriver Börje Wennberg, Johan Edstav och Sören Bergqvist.

Johan Edstav (MP), Börje Wennberg (S) och Sören Bergqvist (V).

Johan Edstav (MP), Börje Wennberg (S) och Sören Bergqvist (V).

Foto: Jörgen Hagelqvist

DEBATT2014-12-10 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag kommer landstingsfullmäktige att besluta om budget för 2015. Det är en budget som långsiktigt satsar på vården och kollektivtrafiken. Den nya majoritetens budget genomsyras av att hela länet ska kunna få vård efter behov men också mer av förebyggande hälsovård.

Vi kommer satsa på mer närvård och ökat samarbete med kommunerna så att vården kommer närmare där vi alla bor eller arbetar.

Vi kommer att arbeta för att vårdköerna minskar så att vårdgarantin kan uppnås och upprätthållas. Under det kommande åren avser vi bland annat att starta en närvårdsenhet i Tierp och se över behovet av ytterligare vårdcentraler i till exempel Bålsta och Stenhagen. Vi kommer även att vidta åtgärder för att förbättra arbetsförhållandena och därmed trygga den framtida kompetensförsörjningen. Vi kommer att stå för ett nytt sätt att leda och styra landstinget, där vi bland annat avskaffar beställar–utförar-modellen och i stället utvecklar dialog och samverkan.

Vi ska satsa på Akademiska sjukhuset och lasarettet i Enköping. En av de viktigaste uppgifterna för oss landstingspolitiker är att se till att Akademiska sjukhuset kan fortsätta att vara ett av de ledande sjukhusen i regionen och i Sverige. Det finns flera punkter som vi redan nu kommer att genomföra för att säkra detta. Vi kommer bland annat stoppa ytterligare privatisering av specialistvården och vi kommer att satsa ännu mer på utbildning och forskning. Bara genom att vara ett komplett utbildningssjukhus kommer Akademiska sjukhuset kunna fortsätta att vara ett av de främsta universitetssjukhusen.

För att avlasta Akademiska sjukhusets akutvård och göra det lättare för dem som behöver ha akutvård för icke livshotande orsaker, kommer vi starta en primärvårdsakut på Akademiska Sjukhuset och ge primärvården större ansvar för vård även på kvällar och helger.

Det kommer inte att innebära att alla vårdcentraler ska ha öppet jämt, men att vårdcentralerna i samarbete i högre grad ska kunna erbjuda vård även utanför kontorstid.

UNT har den senaste månaden skrivit om psykiatrivården i Uppsala. Det är mycket bra att den uppmärksammas mer. Personer med psykisk ohälsa ska ha samma tillgång till en jämlik, kunskapsbaserad, säker och tillgänglig vård och omsorg av god kvalitet som personer med somatisk ohälsa. Psykisk ohälsa håller på att bli en av de stora folksjukdomarna. Varje år tar ungefär 1 500 människor sitt liv i Sverige. Givetvis går det inte att bevisa, men det är ett rimligt antagande att med tidigare hjälp hade många av dessa dödsfall kunnat undvikas. Det är ett av flera skäl till att vi vill fokusera på psykisk ohälsa under den här mandatperioden och under nästa år ska ett handlingsprogram med skarpa åtgärder tas fram.

En annan stor utmaning för oss är kollektivtrafiken. Landstinget har som mål att dubbla antalet som reser kollektivt. Ett sätt är att vi gör det billigare för de som väljer att resa ofta.

Vi kommer att sänka priset för månadskort i ett första steg till 750 kronor för resor i hela länet.

Men priset är inte det viktigaste för att fler ska resa kollektivt. Vi måste göra andra saker för att göra buss och tåg mer attraktiva än bil. Till exempel måste vi se till att bussarna kommer fram snabbare i rusningstrafiken i Uppsala. Det är inte bara bra för de som åker med stadsbussarna – även regionbussarna tjänar på att bussen kommer ut ur staden snabbare.

Vi tänker ta initiativ till att landstinget tillsammans med Uppsala kommun gör allt man kan för att bussarna kan flyta bättre. Det handlar om allt från prioriterade körfält, bussprioriterande trafiksignaler till att ändra hur busslinjerna går.

Vår ambitionsnivå är som synes hög. Samtidigt ska vi vara medvetna om att landstingets ekonomiska läge är tufft. 2014 ser ut att sluta med ett rejält underskott långt över hundra miljoner kronor. Det blir en svår utmaning att samtidigt förbättra både vård och kollektivtrafik och under tiden hantera ett stora underskott och även tillkommande kostnader. Första åtgärden blir att få kontroll på ekonomin och att få en ekonomi i balans utan att det påverkar verksamheterna negativt. På det viset kan vi skapa utrymme att förbättra vården och få mer resurser till kollektivtrafiken.

Börje Wennberg, landstingsråd(S)

Johan Edstav, landstingsråd (MP)

Sören Bergqvist, landstingsråd (V)

Landstinget

Läs mer om