Situationen i Guatemala är alarmerande och det senaste året har antalet attacker mot människorättsförsvarare ökat med 24 procent. Trakasserierna väntas öka ytterligare när landet går till val i september.
För ett par dagar sedan återvände vi, en svensk delegation med deltagare från näringsliv, kyrka, riksdag och biståndsorganisationer, från Guatemala. Där reste vi runt för att uppmärksamma våldet. Vi vill uppmana fler svenska organisationer och politiker att lyfta situationen.
I dag hotas, förföljs och utsätts människorättsförsvarare i Guatemala systematiskt för våld. Under förra året rapporterades 810 attacker mot personer som arbetar med mänskliga rättigheter i Guatemala. 2013 var antalet 657. Mycket sällan får dessa attacker någon rättslig påföljd. Straffriheten för gärningsmännen är nästan total.
Exemplen är flera. Så sent som den 5 april i år mördades människorättsförsvararen Telésforo Odilio Pivaral González. Han var 33 år, bonde och medlem i organisationen Comité en Defensa de la Vida y de la Paz. Under flera år har Daniel Pascual, ledare för bonde- och urfolksorganisationen CUC, förföljts och anklagats av regeringen för terrorism. Vi har mött bönder som i sin kamp för matsäkerhet och mark dödshotats och tvingas fly landet och kvinnor från urfolken som är totalt rättslösa.
Valkampanjen inför höstens presidentval, som inleds under de kommande veckorna, kommer högst sannolikt att försvåra situationen ytterligare.
Guatemala har ett långt och blodigt inbördeskrig bakom sig med över 200 000 döda. Det har bidragit till en våldskultur som bekräftas av brotten mot människorättsförsvarare. I dag är Guatemala Centralamerikas största ekonomi och klassas som ett medelinkomstland. Samtidigt är hälften av alla barn under fem år kroniskt undernärda, mordstatistiken bland den högsta i världen (16 mord om dagen) och inkomstklyftorna extrema. Mat- och näringsbristen i landet står i direkt relation till bristen på inflytande över och tillgång till naturresurser och mark för småskaliga bönder, främst från urfolken. Det är just när människor påpekar dessa orättvisor som de utsätts för våld, smutskastas och betraktas som kriminella.
Sverige utgör en av de större bilaterala biståndsgivarna till landet och har samarbetat med Guatemala sedan 1970-talet. FN:s straffrihetskommission CICIG, som får stöd genom svenskt bistånd, gör ett oerhört viktigt arbete i kampen mot korruption och straffrihet. Tillsammans stödjer Diakonia, Svenska kyrkan och We Effect drygt 40 organisationer som kämpar för demokrati, rättvisa och mot fattigdom i Guatemala. Flera av dessa organisationer, i synnerhet de som representerar urfolken, utsätts systematiskt för hot och förföljelse. Även kvinnors växande organisering bemöts med våld och antalet mord på kvinnor är bland de högsta i världen.
Med vår resa till Guatemala vill vi stärka medlemmarna i dessa utsatta organisationer genom att visa att de har utlandets och vårt stöd. Med tydlig utländsk närvaro kan attackerna och hoten inte gå obemärkta förbi.
Efter en veckas möten med många människor från urfolken och civila samhället, åklagarmyndigheten samt ombudsmannen för mänskliga rättigheter vill vi nu uppmana fler att göra som vi.
Ge Guatemalas människorättsförsvarare stöd genom att resa dit, genom att lyfta frågan inom EU, genom att inte tysta se på. Det är vår plikt att stödja alla goda krafter för förändring i Guatemala. Vi uppmanar också Sveriges regering att sätta press på Guatemalas regering att leva upp till sina åtaganden om de mänskliga rättigheterna. Kriminaliseringen av människorättsförsvarare måste upphöra. Urfolkens rätt till självbestämmande måste respekteras. Straffriheten måste fortsätta bekämpas.
Att arbeta för en bättre värld ska belönas – inte bestraffas.
Anneli Rogeman, vd We Effect
Tommy Ohlström, vd KF och styrelseordförande We Effect
Katarina Köhler, riksdagsledamot S och ledamot i utrikesutskottet
Margareta Cederfelt, riksdagsledamot M och ledamot i utrikesutskottet
Bo Forsberg, generalsekreterare Diakonia
Tuulikki Koivunen Bylund, biskop emerita i Svenska kyrkan