I Sverige lever vi en demokrati som vi alla håller kär och som vi svenskar är stolta över. Under de senaste åren har demokratin alltmer utmanats av de växande mörka krafterna i samhället.
Dessa krafter vill tysta de människor som står upp för det mänskliga värdet och det fria ordet.
I egenskap av kommun- och landstingspolitiker och asylrättsaktivister så har vi utsatts för dessa mörka krafter, som försökt att tysta vår röst, vårt engagemang och vår kamp för ett mer demokratiskt och antirasistiskt samhälle.
Men vårt engagemang för det öppna och demokratiska samhället tar inte paus.
Som politiker och asylrättsaktivister ser vi faran med det tilltagande hatet mot oss. Det tilltagande hatet emot offentliga personer anser vi vara en av det stora ödesfrågorna i dagens Sverige.
Vi upplever dessvärre att det hat vi får utså inte tas på allvar i samhället. Det behövs nu större krafttag för att stävja det ökande hatet i samhället, och för att nå en lösning krävs det att flera aktörer är villiga att bidra.
Vi har nu fått nog och startar därför Nätverket mot hat och hot som ska sätta fokus på det avskyvärda hatet i samhället som offentliga personer får utstå.
Med nätverket vill vi sträcka ut en hand till polisen, som vi inte alltid upplever tar det tilltagande hatet och våldet i samhället på fullt allvar. Vi vill inleda en dialog med polisen, där fler röster får komma till tals, röster från dem som ej vågat träda fram och berätta sin historia och erfarenhet. Vi tror att en dialog med polisen är ett steg framåt för att belysa och problematisera hatet i en vidare kontext. I en samhällelig kontext där människor inte bara blir en siffra i protokollet, utan en individ med känslor och erfarenheter som är viktiga att lyssna till.
Vi vill också nå ut till det övriga samhället och vi tänker då främst på kommuner, landsting och civilsamhället där det idag finns ett flertal individer som ständigt lever under hat och hot.
För att nå ut till ovanstående intressenter kommer vi att ordna seminarier där vi bjuder in olika representanter till diskussion och debatt. Dessa seminarier kommer sedan att vara viktiga kunskapsresurser, som vi hoppas ska öka förståelsen för hur dessa processer uppstår och verkar i vårt samhälle.
Vi har i dag kommit till ett kritiskt stadium där vi som medmänniskor, medborgare, kolleger har ett ansvar att stå upp för det mänskliga värdet.
Initiativet med Nätverket mot hat och hot är ett ställningstagande som vi är stolta över. Demonstrationen som vi anordnar på lördagen, 23 april, står upp för det mänskliga värdet och det öppna samhället, som vi alla håller kärt.
”Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that”, sade Martin Luther King. (”Mörker kan inte driva ut mörker; bara ljus kan göra det. Hat kan inte driva ut hat; bara kärlek kan göra det.”)
Hatet och hoten har sedan länge gått för långt, och detta påverkar både politiker och aktivister här i Uppsala. Detta har vi blivit smärtsamt påminda om bara de senaste dagarna. Det är dags för en ändring på det.
Mattias Järvi, aktivist och grundare av nätverket mot hat och hot Jeannette Escanilla, landstingspolitiker och grundare av nätverket mot hat och hotTess Asplund, aktivist/asyrättsaktivist och grundare av nätverket mot hat och hotTomas Karlsson, kommunpolitiker och grundare av nätverket mot hat och hot