Omkring 100 miljoner djur slaktas varje år i Sverige, vilket är ungefär tre i sekunden. Vi måste börja fråga oss själva varför vi värderar husdjur och produktionsdjur olika. Vi lär våra barn att vara snälla mot djur, men vi pratar inte om vad som ligger på tallriken och hur det hamnat där. Köttbullar förblir köttbullar och lidandet och dödandet bakom dem är något abstrakt. När vi pratar om det använder vi termer som ”naturligt” och ”humant” för att rättfär-diga vårt handlande. Att vara vegan kräver en stor medvetenhet. Att inte vilja bidra till djurs utnyttjande anses vara extremt, militant och överdrivet.
Den vanligaste slaktmetoden för gris, oavsett Krav- eller annan märkning, är bedöv-ning med koldioxidgas. Grisarna stängs in i ett trångt utrymme där de inhalerar gasen, vilket är en oerhört smärtsam process som kan ta upp till en minut. I mjölkindustrin tas kalven tidigt från mamman, tjurkalvar går till slakt eller säljs till köttgårdar medan kvigkalvar växer upp till nya mjölkkor. Juverinflammation och andra skador på juvret är inte ovanligt. På slakteriet får kor en bult i huvudet innan de hängs upp i bakbenen, får halsen uppskuren och förblöder till döds. Kycklingaveln har resulterat i kycklingar som är så tjocka att benen inte bär den sista tiden. I äggindustrin lägger hönorna mer än tio gånger fler ägg än normalt. Ungtuppar gasas ihjäl och mals ner som slaktavfall. Minkar dödas för sin päls, andfåglar plockas på sina fjäd-rar. Försöksdjur utsätts dagligen för plågsamma tester. Djur används som underhållning på cirkusar och i kapplöpningar. Nästan alla produkter som säljs på den svenska marknaden in-nehåller animalier eller har ingredienser som testas på djur.
Vi kan ägna en hel livstid åt att försöka förändra djurhållningen i Sverige. Vi kan se till att djuren har större ytor att röra sig på, större möjligheter till naturligt beteende, bättre slakt-metoder utifrån ett djurskyddsperspektiv och bättre och mer regelbundna kontroller på att detta sköts. Men hur mycket vi än vill kommer vi, med den mängd animalier vi konsumerar i dag, aldrig att kunna uppnå en human djurhållning.
Till skillnad från många andra djur kan vi människor välja vad vi konsumerar. Det finns ingenting i kött, ägg eller mjölk som vi inte kan få i oss från växter. I stället för att näringsämnena ska ta omvägen via ett annat djur, tillgodogör sig veganen dem direkt. Det går åt mindre resurser till detta vilket leder till mindre miljöpåverkan. Köttindustrin står för ungefär 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser, vilket gör den till den faktor vi människor påverkar som har störst negativ inverkan på klimatet.
Animaliekonsumtion kan därför aldrig ses som ett personligt val, då både djuren och vår planet tar skada av det. Djurutnyttjande är en tradition som måste brytas. Vi ändrar traditioner av en anledning, för att vi lär oss att se saker med nya ögon.
Jag vill att mina barn ska växa upp med en helt annan syn på djur än de flesta har i dag. Jag vill att de ska se på en hund och en gris på samma sätt: som levande, vackra, smarta och kännande individer som har precis lika stor rätt att finnas till som vi. Jag vill att det i deras ögon ska vara otänkbart att döda ett djur, eller att betala någon för att göra det, oavsett om det är för en god stek eller för en skinnjacka, för en len duschtvål eller för chips till fredagsmyset.
Jag vill att vi alla ska se djur som vänner, inte som något som kan utnyttjas. Jag vill att vi ska visa djur den respekt och kärlek de förtjänar.
Malin Wolters
veterinärstudent