Se över strandskyddet

Vi uppmanar regeringen att ta till sig av Strandskyddsdelegationens slutsatser, skriver Solveig Zander och Mattias Johansson.

Foto: Håkan Sjöström

DEBATT2016-02-24 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att värna viktiga strandmiljöer, allemansrätten och människors tillgång till naturen är för Centerpartiet en självklarhet. Men det måste också finnas en avvägning mellan bevarande och utveckling. Med rätt regler kan bostäder, företag, friluftsliv, djur och natur samspela.

Många kommuner, inte minst i vårt län, vittnar i dag om att möjligheterna att utveckla sin attraktivitet begränsas på grund av ett stelbent strandskydd. Det ges inte tillräckligt utrymme för anpassning till lokala förhållanden.

Även enskilda kommer i kläm när man till exempel inte tillåts bygga ett hus till barnen på den tomt man ägt i generationer.

I alliansregeringen genomförde Centerpartiet flera reformer som – utifrån ett brett stöd i riksdagen – gjorde strandskyddet mer ändamålsenligt. En generell översyn av det utökade strandskyddet ledde till att totalt sett färre områden är strandskyddade. Särskilda så kallade LIS-områden infördes, som ger ökade möjligheterna att bygga och bedriva verksamhet på landsbygden. Sedan 2014 har också länsstyrelsen fått rätt att upphäva strandskyddet vid små vattendrag. Detta var viktiga steg i rätt riktning, men mer behövs – inte minst för att underlätta för ett ökat bostadsbyggande kommande år.

Nu behövs fler åtgärder, dels för att göra regelverket mer flexibelt, dels för att ytterligare stärka det lokala inflytandet.

Alliansen tillsatte en Strandskyddsdelegation, med representanter från myndigheter, kommuner, länsstyrelser. I delegationens slutbetänkande i december, konstaterar de att en rad av strandskyddets problemområden inte kan åtgärdas inom ramen för nuvarande lagstiftning.

Vi delar denna slutsats och efterlyser nu en rad angelägna insatser:

Ge kommunen mer makt att bestämma vilka strandområden som ska bevaras och vilka som kan bebyggas. Behov av bostäder, jobb och verksamheter måste ges en större roll i bedömningarna. På platser där det inte innebär någon betydande miljöpåverkan ska det vara möjligt att bygga och bedriva verksamhet även strandnära.

För att minska regelkrångel och se till att de verkligt viktiga områdena skyddas, bör grundregeln vara att strandskydd inte ska gälla vid små vattendrag och sjöar. En rapport med förslag på ny lagstiftning togs fram av Naturvårdsverket efter uppdrag av alliansregeringen. Men den ligger av allt att döma på miljöminister Åsa Romsons bord och samlar damm.

Öka omfattningen av LIS-områden. Idéer, möjligheter och initiativ till verksamheter eller byggande är inte anpassade efter byråkratiska processer och det måste bli enklare och snabbare att skapa LIS-områden. Dessutom bör Länsstyrelsens överprövningsmöjlighet begränsas, särskilt för kommunala bygglov inom redan fastställda LIS-områden

Strandskyddsdelegationen konstaterar att det i tio av 21 län finns undantag och begränsningar av det generella strandskyddet. I Uppsala län tillämpas ett utpekat strandskydd, där det för varje kommun finns listor över vid vilka sjöar och vattendrag strandskydd gäller. Vid de sjöar och vattendrag som inte finns med på listan tillämpas inte strandskyddet. Regeringen kan driva på för att beprövade regler som denna kan införas i hela landet.

Centerpartiet vill på sikt se en större översyn av hela regelverket kring strandskyddet, där även möjligheten att vända på perspektivet utreds.

Det finns ett stort behov av både bostäder och bättre förutsättningar för utveckling, inte minst på landsbygden. Tyvärr har inte miljöminister Åsa Romson eller bostadsminister Mehmet Kaplan givit några signaler om att de vill göra fler reformer. I stället har Miljöpartiet i riksdagen signalerat att de vill rulla klockan tillbaka och begränsa kommunernas möjligheter att hantera strandskyddsbeslut.

Hur Socialdemokraterna ser på frågorna är höljt i dunkel – landsbygdsministern Sven-Erik Bucht låter sig kanske än en gång köras över av Miljöpartiet?

Vi uppmanar regeringen att ta till sig av Strandskyddsdelegationens slutsatser och bereda förslag på hur vi kan få ett mer ändamålsenligt och långsiktigt hållbart strandskydd. Det finns över 400 000 km strand i Sverige, vilket motsvarar mer än tio varv runt jorden. Stränderna är en fantastisk resurs, både att värna – och att utveckla.

Solveig Zander, riksdagsledamot (C) Uppsala län

Mattias Johansson, Centerpartiets miljönätverk och Ledamot av Miljö- och Hälsoskyddsnämnden, Uppsala kommun

Byggenskap

Läs mer om