Sex partier har lovat

En stor majoritet har lovat höja statsbidraget. till funktionshinderorganisationerna. Vi ser nu fram emot budgeten 2015, skriver Ingrid Burman.

Vallöfte. Vi väntar nu på att det urholkade statsbidraget sakta återställs, skriver Ingrid Burman.

Vallöfte. Vi väntar nu på att det urholkade statsbidraget sakta återställs, skriver Ingrid Burman.

Foto: Melker Dahlstrand

DEBATT2014-10-02 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En stor majoritet av partierna lovade att höja statsbidragen till funktionshinderorganisationerna före valet. Nu räknar vi med att förslaget finns med i höstens budget, skriver Ingrid Burman, ordförande för Handikappförbunden.

Inför valet genomförde Handikappförbunden en enkät till partierna som bland annat tog upp frågan om statsbidrag till våra organisationer.

Det är ett bidrag som år 2002 skulle delas av 43 funktionshinderorganisationer. I dag ska samma bidrag delas av 63.

Statsbidraget är nämligen konst­ruerat så att bidraget till gamla organisationer minskar när nya organisationer godkänns, och sedan det nya statsbidraget infördes år 2000 har 20 nya organisationer godkänts av Socialstyrelsen.

I enkätsvaren redovisade Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna att de kommer att höja statsbidraget.

Partierna hade olika förslag, men en gemensam minsta nivå verkar vara kring tio procent under kommande budgetår. Vi har en viss förståelse för att det kan ta några budgetår innan statsbidraget är återställt och gläder oss åt att en sådan stor majoritet i Sveriges riksdag har lovat att höja bidraget. Nu ser vi fram emot statsbudgeten för 2015.

Enkätsvaren visar att en stor majoritet av våra politiker ser vikten av det arbete som funktionshindersrörelsen utför. Det handlar om samhällsnytta, om arbete mot diskriminering, för delaktighet och för en ökad mångfald. Men minskade bidrag har gjort det svårare för förbunden att ha långsiktiga ekonomiska planer – och allt demokratiarbete kräver långsiktighet.

Enligt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska samhällets olika aktörer samverka med funktionshindersrörelsen i alla frågor som rör människor med funktionsnedsättning.

Funktionshindersrörelsen ska även involveras och medverka i övervakningen av konventionens genomförande. I konventionen sägs att konventionsstaterna ska ha ett nära samråd med och aktivt involvera personer med funktionsnedsättning genom de organisationer som företräder dem. Det ställer stora krav på samhällets aktörer att ta tillvara de erfarenheter och den expertis som finns inom funktionshindersorganisationerna. Det ställer också krav på en ekonomi så att organisationerna får förutsättningar för ett långsiktigt arbete för förändringar i samhället som förbättrar medlemmarnas livsvillkor och stärker delaktigheten.

En viktig uppgift för funktionshinderrörelsen är att sprida kunskap internt till sina medlemmar. Det är ofta avancerad information om sjukdomar och behandlingsmöjligheter som kompletterar sjukvårdens information, men det kan också handla om komplicerad lagstiftning, socialförsäkringar eller om att ge stöd i kontakter med skola, vård och omsorg. Utöver detta ordnar förbunden sociala aktiviteter för sina medlemmar. Organisationerna fyller alltså en mycket viktig roll för både medlemmar och samhället i stort.

Det är bra att en bred majoritet av riksdagens partier nu har lovat att höja statsbidragen. Vi förutsätter också att partierna tar ansvar för att bidragen inte urholkas i framtiden.

Ingrid Burman , ordförande, Handikappförbunden

Funktionshindrade

Läs mer om