Shekarabi misstänkliggör oss

Ardalan Shekarabi misstänkliggör mig och mina kolleger i andra vård- och omsorgsföretag, skriver Lotta Wiström i en replik.

Lotta Wiström

Lotta Wiström

Foto: Michaela Hasanovic

DEBATT2014-09-05 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som ägare av två omtyckta barnmorskemottagningar i Uppsala och Knivsta blir jag ledsen och bestört när jag läser Ardalan Shekarabi (S) på UNT Debatt 2/9. I syfte att ta billiga politiska poäng inför valet misstänkliggör han mig och mina kollegor i andra vård- och omsorgsföretag med hjälp av felaktiga generaliseringar och rena lögner på ett sätt som jag inte tycker anstår en seriös politiker.

Han börjar med myten om blöjvägning. Sen fortsätter han att sprida osanningar om etableringsrättens konsekvenser, kvaliteten i privat vård- och omsorg och ”övervinster”. Självklart vet Shekarabi som alla andra vid det här laget att blöjvägning är ett led i modern inkontinensvård. Det är för de äldres bästa och bekvämlighet som blöjorna vägs. Etableringsrätten har inte någonstans motverkat principen vård efter behov. Tvärtom är det där landsting och kommuner inte förmår att möta behoven som vi vårdföretagare ser en möjlighet till framgångsrik etablering.

När det gäller kvaliteten finns det många exempel på att privat driven vård- och omsorg håller högre kvalitet än offentlig. Privata vårdcentraler får högre betyg än de offentliga på alla parametrar enligt Patienttoppen och privata utförare är också bättre än kommunerna på 11 av 16 undersökta kvalitetsindikatorer när det gäller privata äldreboenden samt 21 av 26 indikatorer i stöd till personer med funktionsnedsättningar enligt Socialstyrelsen.

Och så ”övervinsterna”. Jag och alla andra vårdföretagare som brinner för att utveckla välfärden och satsar vårt engagemang, tid, och kunnande, tar också som alla andra företagare betydande ekonomiska risker. Vi är 11 000 företag som har sammanlagt 160 000 anställda. 93 procent av oss är småföretag som har färre än 20 anställda. En majoritet av oss leds av en kvinna vilket inte förekommer i någon annan bransch. Den genomsnittliga rörelsemarginalen är cirka 7 procent, härav går mindre än hälften till dem som investerat.

Detta avviker inte på något sätt från andra branscher. Om vi inte får göra vinst och därigenom ges möjlighet att ta ut lön, att betala tillbaka till ägare, banken och bygga en buffert för att kunna expandera och utveckla, som alla andra företag i branscher som domineras av män, kommer vi inte kunna fortsätta bidra till svensk välfärd.

Tack vare LOV , lagen om valfrihetssystem, är det också första gången i svensk historia kvinnor har inflytande över utformning, utveckling och beslut inom vård och omsorg på allvar. Detta genom att vi kvinnor som driver dessa företag får träffa beslutsfattare och beställare och därigenom har en helt annan möjlighet att påverka än vad man som anställd chef inom offentlig verksamhet haft.

Det sorgliga är att jag är övertygad om att Ardalan Shekarabi känner till allt detta.

Lotta Wiström , vårdföretagare Sinnligt barnmorskemottagning

Läs mer om