Självklart att låta skolorna vara i kyrkan

Äntligen råder klarhet i frågan om skolavslutningar i kyrkan, skriver Mikael Oscarsson.

Foto: Tomas Lundin

Debatt2016-05-12 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den svenska skolan är icke-konfessionell. Detta innebär att skolan inte förespråkar någon särskild religion eller annan bekännelse. Det råder bred politisk enighet om att skolan ska vara icke-konfessionell även fortsättningsvis. Emellertid har det uppstått förvirring kring om detta innebär att skolor inte ska kunna fira exempelvis skolavslutning eller adventsgudstjänster i kyrkan. Under flera år har lagligheten och lämpligheten i att hålla skolavslutningar i kyrkan diskuterats. Byråkrater på Skolverket har också gett sig in i funderingar kring vilka psalmer som eventuellt skulle kunna vara tillåtna att sjunga.

Kristdemokraterna har därför länge krävt att skollagen ska ändras så att det blir tydligt att dessa traditionella sammankomster i kyrkorna är tillåtna.

Efter ett antal år med regelbundet återkommande diskussioner kring terminssluten har riksdagen äntligen satt ner foten. Riksdagen har äntligen beslutat om en lagändring som innebär att det ska vara tillåtet med enstaka konfessionella inslag i offentliga skolor. Det handlar om vissa tillfällen i samband med firandet av skolavslutningar och andra traditionella högtider.

Tjänstemän på Skolverket har sedan ett antal år tillbaka börjat tolka skollagen som så att en skolavslutning inte får innehålla inslag som bön, välsignelse, trosbekännelse, predikan eller annan form av förkunnelse. Som kristdemokrater anser vi att detta är orimligt.

Skolan har ett uppdrag, enligt läroplanerna, att överföra och utveckla samhällets kulturarv. Vi anser att det är självklart att skolan ska förmedla vårt lands kulturella arv. Ingen kan förneka att kristendomen har betytt oerhört mycket för Sveriges kultur och värderingar. I detta arv ingår bland annat advent och lucia som kristna högtider. Det ligger i sakens natur att firandet av dessa högtider kan ses som konfessionella inslag. Därför bör skollagen göra ett tydligt undantag från den generella principen om att skolan ska vara icke-konfessionell.

Kulturarvet är inte bara handfasta saker som byggnader och statyer. Det är minst lika mycket ”mjukvara” i form av litteratur, traditioner, sånger och psalmer och så vidare. Genom att exempelvis förlägga skolavslutningar i kyrkan eller genom att delta i adventsgudstjänster kan skolan på ett naturligt sätt bidra till att förmedla Sveriges kristna kulturarv.

Naturligtvis bör skolorna lyssna på elevernas och föräldrarnas önskemål. Ingen elev ska tvingas att besöka kyrkan eller känna sig tvingad att delta aktivt i inslag med konfessionell prägel. Eleverna ska också kunna avstå helt från att delta i aktiviteter där konfessionella inslag ingår.

Det förslag till ändring av skollagen, som Kristdemokraterna efter många turer drivit igenom, innebär att makten återförs dit den hör hemma, det vill säga hos de enskilda skolorna. Det låter oss samtidigt respektera både våra traditioner och det fåtal som verkligen inte vill exponeras för dem.

Mikael Oscarsson

Riksdagsledamot (KD)

Läs mer om