Sjuk av sjukvården

I Uppsala läns landsting ligger vårdrelaterade infektioner bland de högsta i Sverige. Det är inte acceptabelt, skriver Vivianne Macdisi och Malena Ranch.

Malena Ranch

Malena Ranch

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2015-12-06 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Patienter och anhöriga ska känna trygghet och förtroende för vården. I dag är det tyvärr allt för många som drabbas av vårdrelaterade infektioner (VRI). Det är den vårdskada som kostar mest både när det gäller mänskligt lidande och pengar. VRI-problemet är nationellt och gäller inte bara i Uppsala län. Det kan handla om allt från urinvägsinfektion på grund av kateter till blodförgiftning, lunginflammation och postoperativa infektioner. Sveriges kommuner och landsting (SKL) har beräknat att VRI kostar 6,5 miljarder kronor per år eller 750 000 extra vårddagar på sjukhus.

För Uppsala län motsvarar det nästan 280 miljoner kronor per år och flera hundra patienter som behöver antibiotikabehandling och upptar vårdplatser för att de fått en vårdrelaterad infektion.

Varje VRI innebär i genomsnitt fyra extra vårddygn. Antibiotikakurer skulle besparas och resistensutvecklingen bromsas. Hygien- och smittskyddsexperter bedömer att minst 30 procent av alla VRI är undvikbara och alltså helt onödiga. I vårt landsting ligger VRI bland de högsta i Sverige. Det är inte acceptabelt. Dessutom ser vi att nivån för VRI i stort sett varit oförändrad de senaste åtta åren trots många försök att sänka den. Vi har alltså inte lyckats förbättra våra resultat på väldigt länge.

Våra verksamheter och medarbetare har gjort vad de har kunnat utifrån de förutsättningar de fått.

Bristen har snarare legat på en högre nivå. I allt förbättringsarbete krävs att uppdragsgivaren och ägaren av verksamheten är tydlig med mål, uppdrag och uppföljning.

Ansvar kan inte delegeras. Därför tar vi nu fram en strategi och handlingsplan på högsta politiska nivå eftersom vi eftersträvar en nollvision för undvikbara VRI. Vi vill öka tryggheten och säkerheten för våra patienter, minska lidandet och frigöra resurser från VRI till annat i vården.

Under 2015 har vi accelererat och stärkt arbetet och medvetenheten kring VRI. Det har funnits ett stort intresse och kunskap i landstinget bland våra medarbetare för att hitta strategier och arbetssätt som förebygger VRI. Vi har på politisk nivå valt att lyfta och stödja det arbetet och nu genom samlade krafter, systematiskt arbete och god förankring kommer vi att få det som saknats i nästa ett decennium: en landstingsövergripande strategi, en konkret handlingsplan, ett tydligt uppdrag för Vårdhygien samt en förstärkt uppföljning av verksamheters arbete mot VRI.

Landstinget har även under våren tillsatt ett patientsäkerhetsteam för att samordna och stödja verksamheternas patientsäkerhetsarbete.

Vi kommer i uppdragen och ägardirektiven för 2016–2018 från de politiska styrelserna till våra vårdförvaltningar att vara tydligare med att synliggöra arbetet för att minska VRI och andra vårdskador och öka patientsäkerheten. De framgångsfaktorer som vilar på vetenskap och beprövad erfarenhet utgör vägvisare även i vårt arbete.

1. Vårdrelaterade infektioner ses som oacceptabla. 2. Hygienriktlinjer ses som självklara. 3. Riskbedömningar ger proaktiva arbetssätt. 4. Goda lokalmässiga förutsättningar skapas. 5. Konsekvent budskap och regelbunden återkoppling. 6. Städning ses som en viktig del. 7. Vårdhygien och verksamheter samarbetar tätt. 8. Fokuserad ledning agerar via adekvata kanaler.

Vi vet att det förebyggande kvalitetsarbetet som skapar trygghet och säkerhet i vården kräver kunskap, tid och rutiner som ger förutsättningar för personalen att nå de mål vi vill nå.

Vi har tillsammans med våra verksamheter, med Patientsäkerhetsteamet och med Vårdhygien bestämt oss för att höja ambitionerna. Vi har satt ribban högt och det är ett medvetet val. Genom det beslut som landstingsfullmäktige tog 23 november om en strategi för att minska vårdrelaterade infektioner har vi börjat en viktig resa som kommer förbättra vården för våra patienter.

Vivianne Macdisi, landstingsråd (S) och ordförande i Sjukhusstyrelsen

Malena Ranch, landstingsråd (MP) och ordförande i Vårdstyrelsen

Patientsäkerhet

Läs mer om