Ska brunkol ta över efter kärnkraften, MP?

För att få billigare el utan kärnkraft måste vi kanske importera tysk brunkolsel eller rysk gas. Hur tänker Niclas Malmberg egentligen, undrar Karl-Erik Forsberg.

Foto: Erik Leijonhufvud

DEBATT2015-02-03 14:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En mera innehållslös predikan än Niclas Malmbergs (MP) i UNT (1/1) har vi inte sett/hört sedan Hans Alfredson gjorde monologen om pastor Jansson.

Om detta skulle vara MP:s svar på den artikel i SvD (30/1)"Stabil energipolitik avgör vår framtid" som undertecknats av industriledare och fackordföranden för Sveriges ledande exportföretag, är den återigen ett exempel på MP:s "Två hål i väggen-politik" vad gäller Svensk energiförsörjning.

Niclas Malmberg påstår utan ett enda försök till analys av verkligheten att nedläggning av kärnkraften kan ersättas av kraftig utbyggnad av vindkraft och export av el till Europa.

Befintlig kärnkraft i Sverige i dag svarar för cirka 40 procent av vår elförsörjning. Vindkraften svarar för 4–5 procent av vår elförsörjning.

Antag att vi skulle dubbla vår elproduktion från vindkraft till en kostnad av cirka 70 öre per kilowattimme, för att ersätta den del av befintlig kärnkraft som produceras för 25-30 öre per kilowattimme. Hur skulle detta bli billigare för förbrukarna industrin och hushållen i Sverige?

Ja en möjlighet finns att importera fossilt producerad brunkolsel från Tyskland där kostnaden ligger på ca 20 öre/kWh.

Tyskland som är MP:s föregångsland med sin "Energiwende", är för sin elproduktion till 60 procent beroende av brunkol, som dessutom kommer att öka om man avvecklar kärnkraften som planerat vilken i dag där svarar för 18 procent av elproduktionen.

En annan möjlighet är att köpa naturgas från Putins Ryssland.

Den kanske viktigaste delen som saknas i Niclas Malmbergs litania är hur vi skall kunna behålla vår industris konkurrenskraft gentemot Kina. Kina bygger i dag nästan helt sin energiförsörjning på kolkraft och tar ett nytt kolkraftverk i veckan i drift. Vill vi inte konkurrera med Kinesiska löner måste vi vara smartare vad gäller den konkurrensfördel vi i dag har av ett fungerande elenergisystem som vilar på vattenkraft och kärnkraft.

Föreslår att Niclas Malmberg och andra politiker som fördjupning i ämnet läser "Svensk elförsörjning i framtiden – en fråga med globala dimensioner".

En tvärvetenskaplig rapport från Uppsala Universitet: http://www.physics.uu.se/sv/page/rapporter.

Karl-Erik Forsberg

Läs mer om