Statlig utredning vill att SOS Alarm ska kunna skicka ut viktiga meddelande till allmänheten (VMA) via mobiltelefoner i ett visst område.
Syftet är att kunna varna människor om det är någon fara i närheten. I dag används systemet för VMA i TV och radio. Utredningen föreslår att SOS Alarm ska kunna skicka ut meddelande till specifika mobiltelefoner baserat på positionsuppgifter.
I dag är det inte lagligt för operatörerna att spara uppgifter om vart telefonen befinner sig utan ägarens samtycke.
Utredningen vill placera särskilda servrar hos nätägarna Telia, Telenor, Tele2 och 3. Servrarna ska innehålla ett register över mobiltelefonnummer samt positionsuppgifter om vart telefonen geografiskt befunnit sig de senaste åtta timmarna. Alla mobiloperatörer ska vara skyldiga att hjälpa till med detta systemet.
Att använda modern teknik för att skydda människor är bra, men det måste göras på rätt sätt.
I stället för att ändra lagen om elektronisk information för att kunna tvångsspara positionsbestämmelser så borde det vara valfritt för alla medborgare att delta. Låt människan välja om de vill vara med i ett sådant system eller inte.
Syftet med detta register är gott – att rädda människor ifrån eventuell fara. Men teknikutvecklingen är inte neutral, det går att påverka hur den används. Genom att följa var din mobiltelefon befinner sig kan man med precision kartlägga dina rörelsemönster. De kan då veta vem du umgås med och när.
Om registret kommer att användas till andra ändamål än för vad det upprättades för går inte att veta med säkerhet. Däremot vet vi att ändamålsglidning ständigt sker. Ett bra exempel på ändamålsglidning är PKU-registret. Registret är en blodbank som innehåller prov på alla som är födda efter 1975.
När du föddes frågade läkaren dina föräldrar om de kan ta en blodprov på dig i syfte att försöka kartlägga sjukdomar. Registret skulle endast användas i forskningssyfte. På senare år har användningsområdet för det dock utvidgats.
I samband med Anna Lindh-mordet uppmärksammades det att polisen använder sig av registret i polisutredningar.
PKU-registret skapades, och fick endast användas, för att bekämpa sjukdomar. I dag är det en DNA-databas polisen kan använda sig av för att knyta människor till platser eller händelser.
Överallt där vi rör oss tar vi med vår mobiltelefon.
Om staten upprättar ett register över var alla mobiltelefoner geografiskt befinner sig blir det som att du och jag går omkring med en statlig GPS-sändare på ryggen.
Den statliga utredningen om VMA föreslår att teleoperatörerna ska tvingas lagra information om var din mobiltelefon ständigt befinner sig. Detta register vill staten nyttja. Av historien lär vi att användningsområdena för register ändras och utvidgas. Det borde därför vara frivilligt att gå med och gå ur denna databas. På detta sätt säkerställer vi att registret inte kommer att missbrukas framöver.
Gustav Nipe, förbundsordförande Ung Pirat