Skapa konstens hus

Bygg inte en ny kostnadskrävande gigant för konsten, skriver centerpartisterna Stefan Hanna, Olle Romlin och Pär Ahlborg.

Foto: Dan Pettersson

DEBATT2015-04-13 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Museibesökarna ökar i Uppsala, trenden är stabil sedan början av 2000-talet. Samtidigt som allt fler besöker Biotopia och Botaniska trädgården i Uppsala minskar besöksantalet stadigt till slottets konstmuseum. Det är därför dags att skrota planerna på ett nytt konstmuseum för över 500 miljoner kronor som finansieras av medborgare och skattebetalare i Uppsala kommun.

Debatten kring ett konstmuseum vid slottet har pågått i många år. ”Nya rum för konsten” är en ensidig utredning för att stärka idén om ett nytt konstmuseum nedgrävt under slottets borggård. Spännande och nyskapande men en kostnadsdrivande gigant. Årshyran bedöms öka från 2 miljoner upp till 34 miljoner per år.

Tidigare har folkpartisterna Mohamad Hassan och Eva Edwardsson skrivit att de i första hand vill se nya rum för konsten i Uppsala slott och i andra hand ett bevarande av nuläget. De säger att de har svårt att se det ekonomiskt försvarbara i att bygga ett nytt, fristående konstmuseum.

Hur resonerar de då eftersom ett museum nedgrävt i borggården beräknas kosta nästan lika mycket som Uppsala Konsert och Kongress gjorde, det vill säga över 500 miljoner kronor?

Centerpartiet vill fortsätta att satsa på kultur och konst i en ledande kommun som vår. Kultur är viktigt för samhället ur många olika perspektiv och Uppsala behöver ett levande och rikt kulturliv tillgängligt för alla. Det gör att samhället blir mer öppet, kreativt och tolerant.

Centerpartiet anser dock inte att ett nytt och dyrt museum nedgrävt i borggården vid Uppsala slott är en klok och ekonomiskt försvarbar väg framåt. Detta utifrån kommunens begränsade ekonomiska resurser och utifrån vår ambition om att tillgängligheten för invånarna ska vara vägledande även när vi utformar det offentliga kulturutbudet. Istället anser vi att det är bättre att kommunen, när vi har råd, överväger följande alternativa platser för ett nytt konstmuseum:

I det ombyggda Stadshuset.

I någon av fastigheterna vid Svandammens förnyelseprojekt.

I Stationsgatan 12 varifrån kommunen flyttar när Stadshuset är ombyggt.

På någon av dessa tre alternativa platser skulle ett nytt museum bli betydligt mer tillgängligt för invånarna i Uppsala kommun och vi tror att det skulle locka fler generationer att ta del av konstens kreativa värld. Vår uppskattning är att det också skulle bli mycket billigare än att bygga nytt vid slottet.

Tanken om ett nytt konstmuseum bör också ersättas med att i stället bli ett ”konstens hus” som inkluderar en mängd olika upplevelser, där besökare både kan konsumera och själva prova på att utöva konst av olika slag. En större bredd i utbudet i konstens hus skulle locka en bredare målgrupp och göra ett deltagande i Uppsalas konst- och kulturliv mer attraktivt för flera Uppsalabor än idag. Kulturhuset i Stockholm är ett bra exempel på en plats där det förutom konstutställningar också finns kulturell verksamhet för unga och barn parallellt med ett visst kommersiellt nöjesutbud och restauranger.

Vi tror att alla människor mår bra av ett brett kulturutbud, inte enbart en smal målgrupp hängivna entusiaster. Kultur har stor betydelse för människors uppfinningsrikedom och för vår förmåga att hitta på nya, kreativa idéer vilket alla delar av samhället drar nytta av. Ett konstens hus bör utformas utifrån denna insikt.

En sund och ansvarsfull politik innebär att noggrant undersöka alternativa möjligheter och att på allvar värna skattebetalarnas pengar. Om en placering av ett konstens hus vid exempelvis Svandammen, Stadshuset eller Stationsgatan 12 skulle visa sig vara möjligt i stället för ett dyrt och uppblåst nybygge vid slottet så är vårt val enkelt.

Vi vill nu ha fakta på bordet där tydliga alternativ för ett nytt konstmuseum – konstens hus ställs mot varandra utifrån faktorer såsom ekonomi, tillgänglighet, attraktionskraft och utvecklingsmöjligheter. Först därefter kan ett seriöst ställningstagande göras i denna fråga.

Stefan Hanna (C), kommunalråd

Olle Romlin (C), ledamot i kulturnämnden

Pär Ahlborg (C), utskottsledare

Läs mer om