SVT har avslöjat allvarliga och oacceptabla brister inom överförmyndarverksamheten, som har till uppgift att granska gode män, förmyndare och förvaltare. Dålig uppföljning har lett till att gode män och förvaltare svikit och bedragit sina huvudmän. Vi tycker det här är fullständigt oacceptabelt. Huvudmännen är de mest utsatta människorna i vårt samhälle, de som många gånger saknar trygghet och rättssäker hjälp. Centerpartiet presenterar därför fem förslag för hur vi får bättre tillsyn, tydligare krav och säkrare verksamhet.
Äntligen höjs röster för de personer i samhället som är de mest utsatta – de som behöver skydd för att de är barn, människor med fysiska eller psykiska funktionshinder eller personer med nedsatt beslutsförmåga på grund av ålder eller sjukdom.
De här människorna utgör inte någon stark grupp som opinionsbildar eller demonstrerar för sin rätt. Det är personer som behöver hjälp och företrädas av en god man, förvaltare eller förmyndare.
Antalet personer, huvudmän, som behöver detta stöd har ökat. Förutom ökningen av antalet ensamkommande flyktingbarn och dementa åldringar ökar även personer från tidigare stängda vårdinrättningar. Det, i kombination med att det blir allt svårare att rekrytera gode män, gör att nya lösningar krävs.
Den nya verkligheten ställer stora krav på att gode män, förmyndare eller förvaltare sköter sina uppdrag.
Det kan handla om att hålla sig väl informerad om huvudmannens behov av stöd och omvårdnad och se till att denne har ett bra boende och hög livskvalitet. För att hantera ärenden rättssäkert och minska risken för påtryckningar krävs att en nämnd fattar de obekväma besluten och inte en enskild överförmyndare.
En möjlighet är att för gruppen ensamkommande anställa gode män som en yrkesgrupp snarare än som volontärer, en fråga som Centerpartiet tidigare har drivit.
Överförmyndarverksamheten är en viktig del i kommunens ansvar och kan ses som en del av samhällets skyddsnät. Verksamheten sköts i dag på olika sätt i olika kommuner. Man väljer att prioritera resurser olika. Det finns olika organisationsformer, vilket gör systemet svåröverskådligt.
Att tillsynsansvaret ligger på olika myndigheter på olika nivåer bidrar till brister i systemet.
Kommunen ansvar för överförmyndarverksamheten, Länsstyrelsen utövar tillsyn över kommuner och Justitieombudsmannen, JO, utövar tillsyn, både över överförmyndaren och länsstyrelsen. När flera myndigheter har ansvar för liknande uppgifter blir det otydligt var den enes ansvar slutar och den andres tar vid. Det drabbar i slutändan huvudmännen, som inte kan garanteras att få sina behov tillgodosedda.
Centerpartiet har frågat justitie- och migrationsministern, Morgan Johansson (S), vad han tänker göra åt den bristande kontrollen och förskingringen av skyddsbehövande pengar.
Därefter har inget hänt. Efter decennier av utredningar presenterar regeringen, sedan en majoritet i riksdagen krävt det, förslag om framtidsfullmakter. En reform som kommer att öka valfriheten och säkerställer att den som senare av ålder och svaghet får ett behov av en god man själv kan utse denne i förväg.
Centerpartiet vill därför
1. att en central myndighet utpekas med ansvar för kommunernas överförmyndarverksamhet
2. att Länsstyrelsens tillsynsansvar gentemot överförmyndaren skärps och förtydligas
3. att överförmyndarverksamheten skall ledas av en politiskt tillsatt nämnd och kunna vara gemensam för flera kommuner
4. att överförmyndarens tillsynsansvar förtydligas vad gäller ekonomi, krav och uppdrag
5. att systemet för gode män åt ensamkommande barn ska övergå från att vara ideellt baserat till ett professionellt system
Våra förslag skulle skapa större rättssäkerhet. Regeringen måste skyndsamt ta allvarligt på de brister som nu blivit tydliga.
Solveig Zander, riksdagsledamot och talesperson i socialförsäkringsfrågor (C)
Ola Johansson, riksdagsledamot och talesperson i bostadsfrågor (C)
Lars-Gunnar Eriksson, fd ordförande (C) överförmyndarnämnd, Uppsala kommun/län