Den 15 Juli genomfördes ett kuppförsök i Turkiet, kuppförsöket slogs ned men påföljderna oroar. Kuppförsöket har använts som argument för att inskränka mänskliga rättigheter, fängsla och avskeda över 70 000 människor, stänga ner tv-kanaler, förhindra människor att lämna landet och mycket mer. Av den anledningen bör det inte heller ha kommit som någon chock när president Erdogan i söndags deklarerade sitt stöd för ett återinförande av dödsstraffet i landet.
Kuppförsöket som skedde i Turkiet var oacceptabelt, det är Turkiets rätt att gripa eventuella kuppmakare men det som nu sker är bortom all proportionalitet och visar att kuppförsöket snarare används för att uppnå redan utsatta mål. Inskränkningar av de mänskliga rättigheterna är inte heller något nytt utan ett led i en oroande utveckling som pågått under en längre tid i landet.
Sveriges och EU:s migrationsavtal med Turkiet, blundande för brotten mot mänskliga rättigheter och tystnad efter kuppförsöket har varit pinsam att beskåda. Det går att hålla två bollar i luften samtidigt, det går att markera det oacceptabla i kuppförsöket och samtidigt vägra tolerera den utveckling som skett. Från ledande politiker i Europa har vi dock hört varken eller.
Turkiet avskaffade dödsstraffet som ett led i att närma sig Europa, i en tid när landet blev alltmer demokratiskt. Det vi ser nu är tyvärr motsatsen och det är dags att Sverige och EU markerar på allvar. Dödsstraff strider mot EU:s stadga för mänskliga rättigheter, ett land som har det får inte vara medlem i unionen och om Turkiet återinför dödsstraffet så bör EU omgående avbryta medlemskapsförhandlingarna.
Det måste vara tydligt att ett återinförande av dödsstraff också är att döda Turkiets chans att nå ett EU-medlemskap.
Vi ser hur många länder går i en alltmer auktoritär riktning och med Ryssland och Turkiet i spetsen riskerar Europa att återfalla i en Öst-Väst konflikt. I det läget måste den europeiska inställningen vara glasklar, diplomatin är viktig men den får aldrig underordnas demokratin. Utvecklingen i Turkiet kan inte accepteras och om den turkiska regeringen väljer att fortsätta gå i auktoritär riktning så bör landets status som kandidatland till EU omgående försvinna.
Anders Rehnberg
Förbundsstyrelseledamot Liberala ungdomsförbundet