Under april fick världen kännedom om ett omfattande skattefusk där mångmiljardbelopp slussats ut ur länder genom komplicerade skatteupplägg till Panama. Allt för att smita undan att betala skatt tillbaka till det samhälle man är en del av.
I det som kommit att kallas Panamadokumenten återfinns både ansedda och ökända namn. I de hundratusentals läckta dokumenten hittar vi några av världens rikaste och mäktigaste personer. De förenas i att de alla tagit sig rätten att inte spela efter spelets regler utan valt att utforma egna spelregler där de myglar för att inte betala skatt. Tyvärr finns även svenska namn med i de läckta dokumenten.
Vår svenska modell bygger på att människor gör sin plikt och kräver sin rätt – att alla är med och bidrar genom att betala skatt efter förmåga.
Det gör att vi alla har rätt till vår gemensamma välfärd med förskolor, fritidshem, skolor, gratis universitetsutbildning, byggandet av vägar och fri sjukvård. Det handlar om rättvisa, solidaritet med varandra och det handlar framförallt om att göra rätt för sig. Det är så vi valt att bygga vårt samhälle.
I och med de läckta Panamadokumenten kan vi se att det finns de som lever rikt, är förmögna men nolltaxerar och gömmer sina pengar.
Samtidigt tar de del av och nyttjar vår gemensamma välfärd i Sverige. Den välfärd du och jag finansierar genom skatten. Det gör mig arg och besviken.
Jag tror inte jag är ensam i min upprördhet över att hårt arbetande undersköterskor, poliser, byggnadsarbetare och lärare varje månad betalar skatt som sedan går till att betala fri sjukvård till skattefuskare som samtidigt smusslar ut sin egen förmögenhet.
Jag tror heller inte jag är ensam i min upprördhet övar att företagaren som envist driver sitt livsprojekt enligt spelets regler men halkar efter därför att företag vars främsta konkurrensfördel är att de skattefuskar är på väg att springa förbi.
Det är orättvisa i sin renaste form. De som skattefuskar och bara tar del av rättigheter utan att göra sin plikt äter inte bara kakan och har den kvar, de urholkar även förtroendet och tilliten i samhället.
I slutet av april hölls en debatt i riksdagen med anledning av den aktuella Panamahärvan och svenska bankers inbladning. Dagen innan presenterade en upprörd finansminister Magdalena Andersson (S) ett tiopunktsprogram med åtgärder för att stoppa skattefusket
En av punkterna är att förstärka resurserna till Skatteverket så att de får tillräckligt med resurser för att göra sitt jobb. En annan är att införa ett system där den som säljer skatterådgivning ska meddela Skatteverket om hur utformningen ser ut, liknande system finns i USA och Storbritannien i dag. Det handlar även om att stärka det internationella samarbetet och regeringen vill att det upprättas en global svartlista över icke-samarbetsvilliga länder och att skarpa motåtgärder vidtas mot de länder som väljer att inte ta problemet på allvar.
Åtgärdsprogrammet är en viktig början, för skattefusket måste bort.
Tyvärr verkade engagemanget för att stoppa skattefusket vara svagt från Moderaterna under riksdagsdebatten. Kanske berodde det på att ett antal av deras partikamrater fanns på den lista över panamakunder som debatterades. Viljan att stoppa skattesmitare borde sträcka sig över blockgränserna. Sverige förtjänar en riksdag som står upp mot fusk, smussel och orättvisor.
Agneta Gille (S), riksdagsledamot