Skillnaden är 3,6 miljoner

Trots år av jämställdhetsabete och avtalsrörelser med krav på lika löner för lika och likvärdigt arbete deklarerar kvinnor för betydligt lägre inkomster än män, skriver Lena Hartwig (bilden), Berit Ericsson och Inga-Lill Sjöblom.

Lena Hartwig

Lena Hartwig

Foto: Rolf Hamilton

Debatt2016-05-16 12:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Orsakerna till att kvinnor har lägre lön än män är väl kända. Kvinnor arbetar i kvinnodominerade yrken som är lägre betalda och män i mansdominerade yrken som är högre betalda. Under ett yrkesliv har kvinnor lägre inkomster än män. Om vi ser till arbetsmarknaden i stort så visar statistiken att kvinnor tjänar ca 3,6 miljoner mindre än män under ett arbetsliv. Sett till hela arbetsmarknaden har kvinnor 86 procent av männens lön. 15.57-rörelsen visar att kvinnor i förhållande till sin lön borde sluta sitt arbete strax före klockan 16.00. Så här har det varit de under många många år, trots att det råder politisk enighet om jämställdhet i arbetslivet .

Kvinnor arbetar i högre grad än män deltid. Det främsta skälet är vård av barn. Var tredje kvinna arbetar deltid och var tionde man. S-kvinnors krav är tydligt; heltid är en rättighet och deltid en möjlighet. Vad krävs för att möjliggöra heltid, kunna utvecklas i arbetslivet, få möjlighet till kompetensutveckling och kunna vara ekonomiskt oberoende? Parterna på arbetsmarknaden, men även politiken som arbetsgivare, har ansvar för att förhållandena förändras och att rätten till heltid skrivs in i kollektivavtal. Det avtal som nyligen slutits mellan parterna innebär att arbetsgivarna senast 2017 ska ha en plan för hur heltid ska öka. Avtalet säger också att heltid ska vara genomfört senast under 2021. S-kvinnor kommer att bevaka att så sker.

Kvinnor tar ut betydligt fler ut dagar i föräldraförsäkringen. Statistik från 2013 visar att av 50 048 ersatta dagar tog kvinnor ut 75 procent och män 25 procent. Vad krävs för att få fler män att ta ut fler dagar i föräldraförsäkringen? En tredje pappamånad kan bidra – men för barnens, kvinnornas och männens skull måste försäkringen delas lika. S-kvinnor ställer krav på världens första feministiska regering att förändra regelverket så att uttaget på sikt blir fifty-fifty. Ett jämställt uttag förbättrar kvinnors situation på arbetsmarknaden.

Villkoren på arbetsmarknaden påverkar kvinnors ekonomi som pensionärer i betydligt högre grad än männens. 2014 hade 225 000 svenska pensionärer en disponibel inkomst under 11 000 per månad. Under gränsen för EU:s definition av relativ fattigdom! Av dessa var 70 procent kvinnor. PRO:s rapport ”Ålderdom utan fattigdom” visar att många kvinnor ligger precis över fattigdomsgränsen. Nästan 790 000 pensionärer fick garantipension. 80 procent var kvinnor. Medelpensionen för en kvinna är drygt 13 000 för män 19 000. En skillnad på nästan 7 000 kronor.

Mer än hälften av alla kvinnor lever nära eller under fattigdomsgränsen när de blir pensionärer. För att hamna ovanför gränsen måste medelinkomsttagaren bland kvinnor jobba i nästan 50 år, männen i 35 år. Samhället har underskattat hur illa det är för många kvinnliga pensionärer. Risken att bli fattigpensionär är betydligt större för en kvinna än en man.

SKFK Pensionärerna har tillsammans med Kommunal tagit fram en rapport om Kommunals kvinnliga pensionärer ”Pensionen – en kvinnofälla” som presenterades i januari 2015. Rapporten visar att kvinnor inte kan försörja sig på sin pension, sju av tio är beroende av garantipension. I snitt får de 4 000 kronor mindre i månaden än de pensionerade männen.

En studie från Min pension.se visar att medianen för 50-talister är 61 procent av slutlönen i pension. Undersökningen visar också att män generellt ligger över kvinnor, oavsett löneläge och avtalsområde, för att kvinnorna totalt sett arbetat färre antal timmar under sitt arbetsliv.

Så länge kvinnor är de som tar ut merparten av föräldraledigheten, i högre grad än män arbetar deltid i sämre betalda kvinnodominerade yrken kommer orättvisorna att bestå. Ändras inte kvinnornas villkor på arbetsmarknaden kommer vi att även i framtiden ha en hög andel kvinnliga fattigpensionärer. Det är oacceptabelt och skamlig i välfärdslandet Sverige!

Låt deklarationsdagen i framtiden bli den dag då kvinnor kan deklarera högre löner och lika höga inkomster som män!

Lena Hartwig

Ordförande S-kvinnor i Uppsala län

Berit Ericsson

Kassör S-kvinnor i Uppsala län

Inga-Lill Sjöblom

Förtroendevald i Kommunal Uppsala

Läs mer om