Skogen är framtiden

Skogen behövs för att vi ska kunna ställa om till hållbara transporter. Det skriver Anna-Karin Hatt (C).

Anna-Karin Hatt (C) skriver om skogsbrukets möjligheter.

Anna-Karin Hatt (C) skriver om skogsbrukets möjligheter.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2014-05-06 14:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag besöker jag Mellanskogs stämma, som äger rum här i Uppsala. Deras medlemmar sitter på några av de viktigaste nycklarna i det som är en av Sveriges och världens största utmaningar: att ställa om till ett hållbart samhälle och hållbara energisystem.

I alla tider har skogen spelat en avgörande roll för Sverige – som inkomst- och energikälla, men också som hävstång in i det industrialiserade samhället när skogen blev en motor i vår ekonomi och vår främsta exportkälla. När nu Sverige, med ledartröjan på, ställer om till ett hållbart samhälle så är skogen än en gång en avgörande resurs, som bidrar på flera olika sätt i den omställningen.

Redan i dag kommer mer än en tredjedel av all den energi vi använder i Sverige från biobränslen, och allra mest från skogen. Den växande svenska skogen är en av förklaringarna till att vi i Sverige redan i dag har lyckats med konststycket som många andra länder förundras över: Låga klimatutsläpp samtidigt som vi har hög ekonomisk tillväxt. Men vi kan och ska göra mer än så, inte minst genom att bli ännu bättre på att ta tillvara spillvärme från skogsindustrin och rester från skogsbruket. Samtidigt som vi ska ta vara på möjligheten att producera mer biobränslen i Sverige, som kan ersätta bensin och diesel i våra och resterande världens bilar. Skogen behövs för att vi ska kunna ställa om till hållbara transporter.

För snart två år sedan tilsatte jag och regeringen en utredning över vad som krävs för att Sverige ska kunna ställa om till en fossiloberoende fordonsflotta och hållbara transporter. Den pekar på att vi redan inom några år skulle kunna producera tio gånger mer biodrivmedel från skogsråvara än vad vi gör i dag. Och på lite längre sikt kan biodrivmedel från skogen stå för mer än hälften av hela energibehovet i våra transporter. Det är ett bra besked, och fantastiska nyheter för alla Sveriges skogsägare, samt alla vi som kör bil i Sverige.

Det biodrivmedel som växer snabbast just nu är det som kallas HVO, hydrerade vegetabiliska oljor. HVO görs av tallolja, en restprodukt som man tidigare mest såg som spill. Nu tas den till vara för att göra HVO, ett bränsle som fungerar precis som ”vanlig” fossil diesel, och som direkt kan tankas och användas i vilken dieselmotor som helst.

Men möjligheterna stannar inte där. Den växande svenska skogen behövs också som råvara för att vi ska kunna producera nya förnybara material och produkter. Träbyggandet är på uppgång, och byggbranschen klarar nu av att göra allt större och allt mer avancerade konstruktioner i trä. Det är väldigt bra. För en hel del av våra byggnaders klimatpåverkan uppstår redan när huset byggs, och en av byggindustrins stora utsläppsbovar är cementindustrin. Byter man betongen mot trä så får man en dubbel klimatvinst, man ersätter ett material som producerats med mycket fossil energi med ett förnybart, samtidigt som man ersätter en utsläppsbov med ett kollager i form av en träkonstruktion som kommer stå i flera årtionden framöver.

Mer energi, nya förnybara drivmedel och skogen som viktigt förnybart byggnadsmaterial är några viktiga framtidsområden. Till det kommer alla de nya spännande lösningar som nu växer fram, där träbaserade produkter kan ersätta allt ifrån skadliga kemikalier till tyger och plaster.

Skogen är en av Sveriges framtidsnäringar, och skogen är en av nycklarna för att vi ska kunna ställa om till ett hållbart samhälle.

Anna-Karin Hatt, It- och energiminister (C)

Läs mer om