I går presenterade vi i den rödgröna majoriteten i Uppsala kommun budgeten för år 2017. Nära halva budgeten på drygt tio miljarder satsas på skolan. Det är därför avgörande att rätt insatser prioriteras inom skolans område. Målet för vår skolpolitik är solklart: Alla elever ska nå gymnasieexamen, klara kunskapsmålen och utmanas i att nå ännu längre i sitt lärande.
När vi nu summerar resultaten halvtid in i mandatperioden konstaterar vi att flera viktiga vallöften på skolans område är uppfyllda. Barngrupperna i förskolan har minskat, de tidiga insatserna i skolans lägre årskurser har förstärkts genom fler lärare och stödresurser. Kvalitetsförstärkningar sker på våra fritidshem. Läxstöd möjliggörs på fler skolor. Läraryrket har gjorts mer attraktivt genom kraftiga löneökningar. En tydlig modell för hur vi ska följa upp skolornas resultat och säkerställa att de prioriterar rätt insatser för elevernas måluppfyllelse har sjösatts. Satsningarna har möjliggjorts tack vare en rödgrön regering och matchade insatser från kommunen.
För att ge alla elever de bästa förutsättningarna att nå gymnasieexamen har vi omfördelat resurser mellan skolor och ökat stöd ges till skolor på landsbygden. Detta i tydlig kontrast till allianspartierna som försvarat ett system där mest resurser gått till skolor vars elever haft de allra bästa förutsättningarna på bekostnad av dem som har det extra tufft.
Tillsammans med grundskolans och gymnasieskolans mycket kompetenta medarbetare har vi ordnat skolplatser för 1500 asylsökande barn och unga. Vi har effektiviserat mottagandet och byggt en organisation som möjliggör att vi snabbare kan bedöma deras kunskapsnivåer och sätta in rätt undervisning. Ett tillskott på 70 miljoner kronor har tillförts våra skolor redan i år för att klara utmaningarna. I en extraordinär situation ville Liberalerna krampaktigt hålla fast vid en organisation för mottagande som dimensionerats för 300 asylsökanden. Det hade gjort att fler elever fått vänta längre på en skolplacering och stoppat upp integrationen. Hur kan borgerliga politiker försvara ett system framför elevers chans att snabbt få börja skolan?
Elevantalet ökar kraftigt, främst i grundskolan. Vi investerar fyra miljarder i skolan med 5000 nya grundskoleplatser och 700 förskoleplatser för att möta det ökande elevantalet. Tre helt nya skolor ska byggas. Flera skolor ska rustas upp från grunden och byggas ut. Investeringarna i nya skolor sker i både staden och på landsbygden.
Men självklart är det ingen hemlighet att Uppsalas kraftiga tillväxt med fler bostäder och skolor innebär utmaningar för ekonomin. För att värna skolans kärnverksamhet och resurser till undervisning har vi därför från dag ett arbetat med smartare lokalanvändning och minskat skolans byråkratiska överbyggnad. Vi har också tagit de svåra besluten att ta bort ett antal tidigare politiska satsningar, som förvisso varit lovande, men som hade skett på bekostnad av direkta resurser till barnen i klassrummen. Vi tar ansvar för att Uppsalas elever ska nå kunskapsmålen och genom att hålla ordning på ekonomin ger vi förutsättningar även för framtida generationers elever skolgång.
Liberalerna frågar oss vad vi vill med skolan. Vi frågar Liberalerna hur de tagit ansvar för skolresultaten med det ekonomiska arv som efterlämnats och bristen på svåra men nödvändiga prioriteringar? Efter åtta års Alliansstyre överlämnades en grovt misskött ekonomi där kommunens skulder ökat lavinartat och lämnade ett underskott på nära 200 miljoner. Ett underskott som doldes genom kreativ bokföring i årsbokslutet.
Liberalerna säger sig vilja ge fem miljoner kronor mer till skolan i år än den rödgröna budgeten. Samtidigt ska man styra tillsammans med de andra Allianspartierna M, C och KD, som vill spara nära 100 miljoner på skolan redan i år och även sänka skatten. Det går inte ihop. För varje svårt beslut Liberalerna sagt nej till i Utbildningsnämnden har de sagt ja till att fortsätta skära på lärare och andra viktiga stödresurser i skolan. Det är en politik som direkt drabbar eleverna och deras möjligheter att förbättra sina utbildningsresultat.
Den skolpolitik Liberalerna försvarar lämnade den kommunala gymnasieskolan med stora underskott och styrde om resurser från tidiga insatser till tomma undervisningslokaler och utbildningar med för få elever. Det är självklart viktigt att alla våra skolformer ges adekvata resurser. Men när ni upptäckte att Uppsala kommun hade färre elever som når gymnasieexamen jämfört med andra likvärdiga kommuner var det väl ändå dags att fundera på om resurserna prioriterats på rätt sätt? Liberalerna med Mohammad Hassan i spetsen anklagar oss för en slakt av yrkesprogrammen. Vi vill fråga på vilket sätt ni tror Liberalerna att de bidrar till yrkesutbildningarnas attraktivitet genom att påstå att utbildningarna inte längre finns kvar?
Anläggningsmaskinförarutbildningen erbjuds i ny samverkansform med branschen och på nya yrkescentrat Jälla. Vuxenutbildningen i fordonsteknik likaså. Flygteknikutbildningen har förlagts till Sigtuna kommun där unika förutsättningar finns att utveckla utbildningen för både Sigtuna- och Uppsalaelever. Vi vill se fler elever söka yrkesutbildningarna och satsar på samarbete med näringsliv och fack. Men ska vi få fler att välja en yrkesutbildning måste vi visa eleverna möjligheterna på arbetsmarknaden och värdet av ett skickligt yrkeskunnande. Därför satsar vi bland annat fem miljoner kronor på att göra Uppsala kommun värd för yrkes-SM 2018.
Vi har gjort tuffa prioriteringar på skolans område och står för det. Men vi är också stolta över det vi åstadkommit under knappt två år med rödgrön majoritet. Skolans huvuduppgift är kunskapsuppdraget. Vi fortsätter nu satsningarna på tidiga insatser i förskola och grundskola. I dialog med medarbetare finner vi nya vägar för att fler ska välja förskolan och skolan som sin framtida arbetsplats och för att fler ska vilja stanna kvar och utvecklas i sin profession.
Genom en starkare skola bryter vi segregationen och kompenserar för skillnader i uppväxtvillkor. Skolan är avgörande för att samhället håller ihop i dag och i morgon. I Uppsala ska alla barn kunna utvecklas och växa upp till trygga och delaktiga medborgare.
Caroline Andersson
Ordförande utbildningsnämnden och kommunalråd (S)
Linda Eskilsson
Vice ordförande utbildningsnämnden (MP)
Sverker Åslund
Ledamot utbildningsnämnden (V)