Skolan behöver inte fler vänsterexperiment

De rödgrönas ovilja att samarbeta kring frågan om lärarnas anseende är djupt olycklig och djupt ansvarslös. Det skriver Christopher Lagerqvist.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2016-11-09 12:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen presenterades den forskning som kartlagt styrning och ledning av kommunala respektive fristående skolor i Uppsala, Stockholm och Gävle (DN Debatt, 21/7). Resultaten visar att ledning och styrning samt analys, uppföljning och åtgärder är sämre i kommunala skolor. Det systematiska kvalitetsarbetet är eftersatt och åtgärder sätts inte in i tid. Ytterst påverkas elevernas skolresultat negativt.

Mer konkret framgår att huvudmannen saknar tillräckliga kunskaper om vad som sker i verksamheten. Offentlig statistik visar att omkring 85 procent av skillnaderna mellan elevresultat kan förklaras av brister i det systematiska kvalitetsarbetet. Det innebär att huvuddelen av problemen med sjunkande elevresultat kan åtgärdas på varje skolenhet. Uppsala kommun behöver nu ta kontroll över skolornas systematiska kvalitetsarbete.

Under snart ett års tid har Moderaterna och Alliansen föreslagit en rad förbättringar vad gäller kommunens ledning och styrning samt analyser, uppföljningar och åtgärder. Varje förslag har varit konkret, billigt och lätt att omsätta i vardagen samt utgått ifrån den bästa möjliga kunskapen på området. Varje förslag har utformats så att lärarnas och rektorernas arbete underlättas. De får stöd och hjälp med analyser och förklaringar till varför elevresultaten ser ut som de gör.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har valt att genomgående ta avstånd från förslagen. De undviker att komma tillrätta med befintliga problem med kommunens systematiska kvalitetsarbete. Istället etableras på nytt en kultur med låga förväntningar och en kultur där man varje nivå kan skylla ifrån sig. Det är djupt olyckligt och djup ansvarslöst!

Skolan är för viktig för att politiseras. Varje gång Moderaterna och Alliansen öppnar upp för breda samförståndslösningar stänger Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet dörren till samarbete. Istället söks ideologiska lösningar. Därmed har Lärarnas Riksförbund fått tydligt svar på sin vädjan om politisk enighet (UNT 17/8). Beskedet till Uppsalas väljare är tydligt: Med ett rödgrönt styre presterar Uppsalas kommunala grundskolor och gymnasieskolor sämre än vad de behöver göra.

Istället för att stödja och uppmuntra en politik som baseras på det samlade kunskapsläget väljer den rödgröna majoriteten att genomföra omfattande besparingar på skolan – inte minst på barn i behov av särskilt stöd, såsom barn med neurologiska problem. Reaktionerna under 2016 har varit kraftiga (se t ex UNT 7/1 och 1/6). Trots en skattehöjning på nära en krona så finns det inte pengar till de barn som behöver stöd och hjälp allra mest. Skolan behöver inte ett vänsterexperiment!

När Utbildningsnämnden strax före sommaren behandlade en kraftigt försenad kvalitetsrapport för 2015, såg vi effekterna av vänsterpolitiken: Nu sänks förväntningarna. Uppsala kommun har sedan 2006 haft ambitionen att våra skolor ska tillhöra de främsta i riket. Det är rimligt med tanke på att Uppsala har en av Sveriges mest välutbildade kommunbefolkningar. Den rödgröna majoriteten har dock skruvat ned ambitionerna: Uppsala ska enbart jämföras med riksgenomsnittet. Moderaterna vill fortsätta att mäta, följa upp och jämföra Uppsalas elevresultat med Sveriges bästa skolkommuner.

Under debatterna i kommunfullmäktige hösten 2015 meddelade Moderaterna att vi avser att ta fram en modell som tillåter alla lärare att göra karriär och utvecklas i sitt yrke. Den 16 augusti 2016 presenterades modellen på UNT Debatt efter ett hundratal samtal med lärare, rektorer, elever, föräldrar och forskare. Lärarna efterfrågar en breddning av karriärtjänsterna och att kvalificerad fortbildning återinförs i skolan på bekostnad av så kallad progressiv pedagogik och administrativa rutiner. Nu finns en modell som möjliggör just det.

Redan i december 2015 försökte Moderaterna och Alliansen få med sig Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet på en gemensam blocköverskridande satsning på alla lärare. Svaret från majoriteten – efter 20 minuters överläggning – blev att det inte går. Logiken från Vänsterpartiets företrädare gick ut på att om inte alla kommuner kan omfattas av satsningen så ska inte Uppsalas lärare få en speciallösning. Mot bakgrund av regeringens lönesatsning på enbart 40 procent av lärarna i riket framstår Vänsterpartiets position som helt obegriplig.

Risken är nu uppenbar att den rödgröna politiken i Utbildningsnämnden på nytt skapar en kultur av låga förväntningar i skolan. Det vore djupt olyckligt. Istället bör vi – för att citera professor Inger Enkvist i Lund – gör det rakt motsatta. Satsningar på att återupprätta läraryrkets anseende framstår som en av de viktigaste reformerna i både Uppsala och hela riket. Det handlar om att ersätta den så kallade progressiva pedagogiken med ett evidensbaserat arbetssätt.

Christopher Lagerqvist
Kommunfullmäktigeledamot, talesperson i utbildningsfrågor (M) i Uppsala kommun, Alliansens gruppledare i Utbildningsnämnden.

Läs mer om