Skolavslutningar och andra samlingar i kyrkor återkommer år efter år i debatten. Nu är det dags igen. I morgon utlöper remisstiden för ett förslag från utbildningsdepartementet om att tillåta vissa konfessionella inslag i skolan (U2014/5176/S). Det innebär ett undantag från kravet att utbildningen vid skola med offentlig huvudman ska vara icke-konfessionell. Syftet är att få bort osäkerheten för vad som ska vara tillåtet exempelvis vid en skolavslutning i en kyrka. Men som förslaget är utformat blir det inte mindre utan snarare större osäkerhet än i dag.
Allvarligast är dock att förslaget är ett tydligt tecken på att departementet inte anser att principen att staten ska vara sekulär är så viktig. Den kan man tumma på tycker (eller tyckte) utbildningsdepartementet.
Förslaget bör avvisas.
Den sekulära staten är inte anti-religiös. Den vill inte få bort religioner från samhället. Det handlar om att staten ska vara neutral mot olika livsåskådningar.
Den sekulära staten vill inte heller få bort religioner från skolan: det är viktigt med utbildning om religioner i skolan. Därvid kan studiebesök under en lärares ledning göras i exempelvis kyrkor. Men utbildning i religioner är en uppgift för respektive trossamfund. Dessa har sin plats i civilsamhället där de kan verka fritt och göra sina röster hörda i samhällsdebatten.
Men, frågar sig vissa, är det så farligt om en präst får hålla i bön, välsignelse eller trosbekännelse vid en skolavslutning? Det kan väl ses om att ge inblick i en tradition, ett kulturarv? Och deltagandet i sådan skolavslutning ska ju vara frivilligt för eleverna.
Vad förslaget med sin begränsande syn på samhället inte beaktar är att det faktiskt finns ett självständigt och vitalt civilsamhälle utanför staten.
Det står trossamfund – kristna, islamiska, judiska osv - fritt att inbjuda skolelever och skolpersonal till samling med konfessionella inslag, kanske dagen efter den skolavslutning som skolans personal leder och därvid visa på samfundets syn på traditioner och kulturarv. Sådana är inte statiska, en gång för alla givna utan kan ses i olika perspektiv. Trossamfund ska mötas med respekt från statens sida. Vill ett trossamfund endast tillåta samlingar med konfessionella inslag i sina lokaler ska skolan respektera det. Några förhandlingar om innehåll i en samling ska inte äga rum.
Behåll nuvarande ordning med de anvisningar som Skolverket utformat och som förmodligen kan utvecklas alltefter erfarenheter. Men låt skollagen vara som den är.
En bestämmelse som medger konfessionella inslag i skola med offentlig huvudman strider mot principen om den sekulära staten och ska definitivt inte finnas svensk lag.
Ingemund Hägg
liberal, medredaktör till boken ”Separation of church and state in Europe”