Skolan passar bara en sorts elever

Framtiden börjar i klassrummet" stod det på Folkpartiets valaffischer 2010. Men vad var det för framtid som de syftade på? undrar Pontus Eklund och Niclas Malmberg.
En viktig faktor är hur engagerade föräldrarna är i barnens lärande. Även könsroller påverkar, då flickor i större utsträckning känner stress över sina betyg medan pojkar tenderar att oftare vara oengagerade i skolarbetet.
Ju tidigare betygen kommer desto tidigare tappar elever med svårigheter lusten och självförtroendet.

Niklas Malmberg (MP)

Niklas Malmberg (MP)

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2014-08-31 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag är skolan minst sagt bristfällig, till stor del för att den inte ser till elevernas mångfald. De som behöver extra hjälp får idag mindre stöd än innan regeringen tillträdde. Skillnaderna mellan olika kommuner, men också olika stadsdelar, är påtagliga när det gäller skolresultaten.

Den skola som byggs i dag är en skola anpassad till en typ av elever: den stresståliga, engagerade med stöd hemifrån.

En bra skola bör förutom att se alla elevers olika förutsättningar och behov även lära ut tankesätt. Vi har alla lärt oss enormt mycket fakta till prov under vår skolgång, men det vi minns är ofta hur ett problem ska lösas snarare än svaren på alla problem vi löst.

Dessutom borde skolans uppgift vara att uppmuntra till lärande, inte att stressa fram betyg. Förutom det faktum att det flyttar fokus från själva lärandet, bidrar det till att elever med svårigheter tappar motivationen när de får dåliga betyg.

Det finns flera reformer som kan genomföras för att förbättra den svenska skolan. Statusen på läraryrket bör höjas precis som kvaliteten på lärarutbildningen. Klasstorlekarna måste minska så att eleverna får mer tid med sina lärare. Dessutom bör läxhjälp erbjudas efter skoltid så att även barn som inte kan få någon hjälp hemma får en chans att klara läxorna. En ensamstående förälder med tre barn kanske inte hinner hjälpa alla sina barn med läxorna, men de barnen förtjänar ett bra liv i framtiden precis som alla andra.

Vidare måste lärarnas administrativa börda minska så att lärare kan fokusera på just lärandet.

Även åtgärder för att stoppa riskkapitalbolag från att köpa upp skolor enbart för att ta ut massiva vinster bör genomföras.

Vi har sett skolor med bristande undervisning och skolor som behövt lägga ner, samtidigt som riskkapitalister får mer pengar i fickorna. Sveriges elever förtjänar mer än så. Skolan måste ge alla en bra utbildning och en chans att få uppfylla sina drömmar. Då finns det inte utrymme för stora vinster på elevernas bekostnad.

Införandet av ett vinsttak och att sätta upp minimikrav på till exempel antal lärare per elev är två sätt att stoppa vinstjakten i svenska skolor.

Avslutningsvis vill vi verkligen poängtera att den svenska skolan handlar om jämlikhet och rättvisa. Alla ska få en möjlighet att lyckas i livet oavsett bakgrund. Alla åtgärder som förbättrar skolan är rättvisereformer och alla som försämrar den gör Sverige till ett mindre jämlikt samhälle. Något som har gjort vårt land till ett av de bästa länderna i världen är att vi, till skillnad från många andra, är villiga att ge alla en chans här i livet. Det måste vi bygga vidare på om vi vill skapa en skola och ett samhälle för alla.

Pontus Eklund

språkrör Grön Ungdom Uppsala

Niclas Malmberg

riksdagskandidat Uppsala län (MP)

Läs mer om