Skolan ska bli bättre

Vi står, till skillnad från Folkpartiet, för en skolpolitik som bygger på vetenskap och forskning, skriver Marlene Burwick och Maria Gardfjell.

Marlene Burwick (S).

Marlene Burwick (S).

Foto: Tomas Lundin

DEBATT2014-08-27 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mohamad Hassan och Anna Manell (FP) frågar: Vad händer med skolan? Det är en berättigad fråga efter att FP haft ansvar för skolan i åtta år – Jan Björklund i regeringen, Mohammad Hassan i Uppsala kommun.

Vi ska från Socialdemokraterna och Miljöpartiet gärna svara på Folkpartiets frågor. Men låt oss först berätta lite grann om läget.

Under de år som Alliansen har styrt över skolan har den inte blivit bättre, den har blivit sämre. Många skolklasser är för stora och ojämlikheten har ökat. Lärarna tyngs av byråkrati samtidigt som vi är på väg att få en stor brist på lärare och allt för få studenter väljer att utbilda sig till lärare. Studieresultaten i Sverige sjunker, och här i Uppsala är ett stort problem att var fjärde elev inte klarar gymnasiet.

Vi står inför stora utmaningar om vi ska lyckas vända utvecklingen i skolan

När FP styrt över skolan i nästan åtta år och det är fyra veckor kvar till valet så lägger de fram ett åtgärdsprogram där flera punkter är som hämtade ur våra partiers budgetmotioner här i Uppsala. Vi ser det som en hint om att även Folkpartiet på vissa punkter hellre vill att S och MP kommer till makten. Några saker missar de dock:

Från årsskiftet har den borgerliga Alliansen genomfört en förändring i resursfördelningen till kommunens grundskolor. Den omfördelande effekten minskas och viktiga faktorer tas bort som gör den mindre träffsäker. Modellen ska nu också bara räknas om vart tredje år. Allt detta missgynnar skolor där elever har störst behov. Den borgerliga majoriteten bedriver en omvänd Robin Hood-politik. För oss är det obegripligt hur Folkpartiet som brukar säga att klassresan börjar i klassrummet genomför detta som kommer öka ojämlikheten.

Såväl internationella som svenska forskningsstudier visar att klasstorlek har betydelse för elevernas resultat. Med investeringar i mindre klasser får lärarna tid att ge varje elev en stabil grund att stå på i sitt fortsatta lärande.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill ta krafttag för att höja läraryrkets status och höja lärarnas löner. Tillsammans med parterna vill vi föra en dialog om ytterligare steg för att förbättra villkoren. Vi vill satsa på fler karriärtjänster, utbilda och anställa fler speciallärare och minska den administrativa bördan för lärarna. Så ja, Folkpartiet, lärare ska kunna göra karriär och få högre lön i vår skolvision.

Skollag och betygssystem avgörs i riksdagen. Men skolpengen är en kommunal angelägenhet och vi vill att skolans resurser ska användas till skolans verksamhet. Sverige har varit alltför generöst mot de riskkapitalister som äger vissa friskolor. Som Stefan Löfven så träffsäkert uttryckte det – guldruschen för välfärdsoligarkerna är över nu.

Utan att vi i kommunerna kan ställa krav på kvaliteten, som tillgång på elevhälsa, bibliotek eller god undervisning har ett fåtal oseriösa friskoleföretag, utnyttjat skolpengen till att göra större vinstutdelningar ur bolagen. De flesta friskoleföretag arbetar utan ett sådant vinstintresse och återinvesterar istället eventuell vinst till verksamheten. Vi vill främja just den företagsmodellen framöver. Vi vill utveckla friskolorna, inte avveckla dem.

Våra partier är överens om att förbättra lärlingsutbildningen och att bygga ut yrkeshögskolan. För den som vill ta ett nytt steg i livet är det även viktigt att det finns platser på Komvux eller Folkhögskola. Vi vill också utveckla kvaliteten i yrkesprogrammen genom en nära samverkan med arbetsmarknadens parter och alla gymnasieutbildningar ska ge behörighet till högre studier. Det är med mer kunskap – inte mindre – som vi bygger Uppsala starkare.

Mot Folkpartiets ovetenskapliga skolpolitik står vi för en skolpolitik som bygger på vetenskap, erfarenhet och forskning.

Nu i dagarna har många glada elever gått till skolan för första gången. Låt oss se till att de får vara lika förväntansfulla och glada varje dag de går i skolan.

Marlene Burwick , kommunalråd (S)

Maria Gardfjell , kommunalråd (MP)

Läs mer om