Skolpolitik utan elevperspektiv

Det måste finnas andra sätt att dra ner på kostnaderna än att lägga ner Bolandgymnasiet och GUC, skriver Uppsalas Elevkårers ordförande Viktor Janrik.

Kommunen gör allt för att skära ner på kostnaderna, utan att tänka på följderna, skriver Uppsalas Elevkårers ordförande Viktor Janrik.

Kommunen gör allt för att skära ner på kostnaderna, utan att tänka på följderna, skriver Uppsalas Elevkårers ordförande Viktor Janrik.

Foto:

DEBATT2015-04-15 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det går totalt över 880 elever på Bolandgymnasiet och GUC. Elever som i måndags fick reda på att deras skolor ska läggas ner. Vissa utbildningar tas bort helt, andra flyttas.

Det är inte första gången förändringar som dessa görs, men det är sällan det drabbat så många som nu. Kommunen gör allt för att skära ner på kostnaderna, utan att egentligen ta hänsyn till konsekvenserna av sitt agerande. Utan att tänka på det som är viktigast, det som faktiskt spelar roll.

År 2017 kommer de sista eleverna att ta studenten från dessa skolor. Detta efter att ha gått klart sin utbildning och spenderat sitt sista år som enda årskurs kvar, under förhållanden som vi från Uppsalas elevkårer anser är orimliga. Inte nog med att antalet elever successivt kommer att minska med åren och till slut lämna dem som i dag går årskurs ett ensamma, också lärarna kommer att bli färre och förmodligen även av sämre kvalitet. För även om de också är emot förslaget så måste även de anpassa sig till den rådande situationen. Vem, om man kunde, skulle inte lämna ett sjunkande skepp?

Även möjligheten till att kunna engagera sig i elevorganisationer och föreningar på skolan är något som försvinner i takt med att eleverna gör detsamma. En grundläggande rättighet för alla gymnasie- och högstadieelever tas alltså i praktiken bort, eftersom man än en gång måste dra ner på skolan. På elevernas framtid.

Dessutom är det inte bara Bolandgymnasiet och GUC som påverkas, utan fler än så. Som konsekvens av att vissa gymnasieprogram behöver flyttas blir även Jällagymnasiet, Lundellska skolan och Katedralskolan påverkade. De måste alla ta in nya elever på nya program, något som resulterar i fler elever på mindre yta – ett problem som vissa av skolorna redan nu tampas med. Ytterligare flera tusen elever drabbas på ett eller annat sätt och får en klart sämre skoltid.

Vi säger nej till detta förslag, och menar att det måste finnas andra sätt att dra ner på kostnaderna. Att försämra så många elevers skolgång och ta bort viktiga möjligheter är inte rätt väg att gå. Dagens skolungdomar är morgondagens ansvarstagande vuxna, och om det är någonstans pengar ska spenderas så är det på framtiden.

Vi tycker att det är dags för skolpolitik som tar hänsyn till det allra viktigaste – eleverna.

Viktor Janrik, ordförande Uppsalas Elevkårer

Läs mer om