En kraftig vänstervåg har svept över Uppsala kommun. Nu finns risk att valfriheten i välfärden avskaffas, att verksamheten likriktas och kvaliteten nedmonteras. Medborgare, patienter och brukare riskerar att bli försökskaniner i de rödgrönas experimentverkstad.
När alliansen fick väljarnas förtroende 2006 var välfärden i stort behov av kvalitetsförbättringar. Många anställda upplevde den offentliga arbetsgivaren som en stor koloss där möjligheterna till inflytande var små. Valfrihet fanns varken för anställda eller medborgare. Kvalitetsuppföljningen var bristfällig.
Alliansen såg denna välfärdsutmaning. Därför genomförde vi reformer för att långsiktigt säkra kvaliteten och utvecklingen i våra viktigaste verksamheter – skola, vård och omsorg. Det har lett till att medborgare i dag kan välja i välfärden. Det har också lett till att brister har åtgärdats, att den enskildes behovs satts i centrum och framförallt att kvaliteten i välfärden följs upp och redovisas. Samtidigt tillför vi välfärden i Uppsala kommun över två miljarder mer i år jämfört med 2006.
Nu ska de rödgröna styra Sverige, landstinget i Uppsala län och Uppsala kommun. Det riskerar att slå hårt mot välfärdens verksamheter och enskilda individer.
Regeringen har tillsammans med Vänsterpartiet tillsatt en utredning med direktiv som bygger på myter och svartmålning i stället för på fakta. Detta trots att väljarna inte gett regeringen mandat att inskränka valfriheten. Det är dags att slå hål på de vanligaste missuppfattningarna om konkurrens och valfrihet i välfärden.
Myt 1: Vinster urholkar välfärden De rödgröna har under lång tid påstått att något gått sönder i välfärden samt att privata företagare plockar ut mångmiljonbelopp i lön i stället för att leverera välfärdstjänster. Medierna har svalt vinkeln med hull och hår. Samtidigt visar fakta att det inte finns några övervinster i välfärdsbranscherna.
Senaste siffrorna från SCB visar att skatter och avgifter finansierade välfärd för 885 miljarder under år 2012. Av denna summa gick 7,7 miljarder till vinst. Det motsvarar 0,9 procent, innan vinsten beskattas. Detta är tråkigare för medierna att rapportera om.
Myt 2: Det går att ha mångfald och valfrihet utan privata aktörer. Företrädare för S, V och MP har vid upprepade tillfällen hävdat att det går att skapa mångfald och valfrihet inom den egna verksamheten och att privata utförare därför inte behövs. Detta, menar vi, stämmer inte. Oliktänkande och olikheter behövs för att skapa mångfald och valfrihet.
Att välja mellan två olika boenden där ledningen, verksamhetsmål och personal är densamma leder inte till någon reell valmöjlighet för medborgare eller anställda.
Myt 3: Privata aktörer levererar sämre tjänster än kommuner och landsting Det är många som hävdar att privata aktörer och enskilda utförare levererar sämre välfärd än kommuner och landsting. Det är fel. Vårt mål har hela tiden varit att alla verksamheter ska leverera en välfärd av mycket hög kvalitet och att alla medborgare ska vara nöjda med välfärden.
Det har vi lyckats med, samtidigt är medborgare och anställda ofta mer nöjda med de privata utförarna.
Myt 4: Privata företag har ”tagit över” välfärden Det är fortfarande en liten del av välfärden som drivs av privata företag. Av den vård som Landstinget i Uppsala län finansierar bedrivs endast 11 procent privat. Av den välfärd som Uppsala kommun finansierar bedrivs ungefär hälften av enskilda aktörer. Siffrorna skiljer sig åt i olika delar av landet.
De offentliga utförarna är fortfarande de stora jättarna.
Myt 5: Skandaler drabbar bara privata utförare. Sverige har en stor offentlig sektor. De flesta välfärdsverksamheter bedrivs av kommuner och landsting. Ibland begås felaktigheter som drabbar enskilda. Det är förödande för den som drabbas samt för anhöriga och för förtroendet för välfärden. Skandaler har alltid inträffat men inte alltid uppmärksammats. I dag, när kvaliteten följs upp och felaktigheter leder till sanktioner, får fler kännedom om de felaktigheter som begås.
Det offentliga bär alltid ansvaret för de förhållanden som leder till felaktigheter, oavsett vilken huvudman som är utförare. Felaktigheter begås både av kommunala och privata aktörer.
Vi som undertecknar den här debattartikeln har alla bidragit till valfriheten i välfärden under den gångna mandatperioden. Vi har slagit vakt om den för att vi vet att den ger en verksamhet med högre kvalitet och sätter medborgarnas behov i centrum. Vi har alltid satt kvalitet före driftsform.
Vi hoppas att de rödgröna tar sitt ansvar och inte nedmonterar de viktiga framsteg som välfärdens verksamheter gjort de gångna mandatperioderna.
Vi vädjar till S, V och MP. Håll tassarna borta från valfriheten i välfärden. Låt kvalitet styra verksamheterna. Stoppa er iver att genomföra ideologiskt betingade reformer som riskerar att inskränka näringsfriheten, stoppa utvecklingen och försämra vår gemensamt finansierade välfärd.
Fredrik Ahlstedt (M)
Mohamad Hassan (FP)
Stefan Hanna (C)
Ebba Busch Thor (KD)
Cecilia Forss (M)
Cecilia Hamenius (FP)