Det politiska ledarskapet är avgörande för utvecklingen av hälso- och sjukvården. Krisen på Akademiska sjukhuset undgår ingen, särskilt inte dem som står i den långa vårdkön eller den vårdpersonal som under våren har valt att säga upp sig. Därför gör vi socialdemokrater i landstinget i Uppsala län vården till vår främsta valfråga – efter åtta år av moderat styre krävs det ordning och reda och ett modernt ledarskap som vågar prioritera.
Vår modell för en bättre vård för alla i Uppsala har vi delat in i vårdpolitikens fyra P:n: Patienterna, Personalen, Privatiseringarna samt Pengarna.
1. Patienterna. I dag står mer än 3 500 patienter i kö för operation och nästan 10 000 väntar på det första besöket.
Under den här mandatperioden har landstinget i Uppsala län varit sämst i Sverige när det gäller tillgängligheten i specialistvården.
Socialdemokraterna kommer aldrig att acceptera eller nöja sig med att Uppsala ligger i bottenligan i Sverige när det gäller människors möjligheter till vård. Vi har mycket högre ambitioner.
Vi vill jobba närmare Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping med ett tydligt uppdrag, en stärkt dialog och ett nytt ersättningssystem för att korta väntetiderna i vården. Varje patient har rätt att känna trygghet och ska kunna lita på att vården är tillgänglig och av hög kvalitet.
Vi vill erbjuda varje patient ett patientkontrakt med en individuell vårdstrategi och tidplan, med fast läkarkontakt för att förbättra tryggheten och bemötandet i vården.
2. Personalen. De medarbetare som varje dag tar emot och behandlar patienterna är vårdens i särklass viktigaste resurs. Vi menar att ett stärkt förtroende för personalen att utöva sin profession utifrån sin yrkesetik och kunskap är rätt väg att gå.
Det handlar om att låta proffsen vara proffs. Vården ska vara kunskapsstyrd och politiken kan endast leda genom att skapa rätt förutsättningar.
Det kräver tydlig dialog och förankring med fackliga organisationer och verksamhetsföreträdare. Så stärker vi arbetsmiljön, arbetsglädjen och entusiasmen, och i förlängningen vården.
Personalpolitiken är ett kraftigt eftersatt område i Erik Weimans moderatstyrda landsting. Strategin har varit att ducka och hänvisa alla svåra frågor till cheferna i verksamheten. Samtidigt har man tagit fram en rad policydokument som endast blivit hyllvärmare. Men det som spelar roll är hur verkligheten ser ut för våra medarbetare ute på golvet och hur de upplever sin vardag. Socialdemokraterna är ett feministiskt parti, och därför blir den kvinnodominerade vård- och omsorgssektorn en särskilt viktig arena för att förbättra lönerna och arbetsvillkoren. Vi vill öronmärka satsningar på våra sjuksköterskor och undersköterskor. Dessutom kommer vi att införa rätten till heltid, med deltid som möjlighet.
3. Privatiseringarna. Det största hotet mot vården och Uppsala som kunskapsregion är Moderaternas privatiseringar av specialistvården, som slår sönder förutsättningarna för forskning och utbildning. De är kostnadsdrivande, försvårar insyn och kontroll och äventyrar den högspecialiserade vården.
Trots att representanter från sjukhuset, universitetet och personalorganisationerna tydligt varnat för privatiseringarna har Moderaterna med stödpartier valt att fortsätta privatiserandet.
I förlängningen riskerar Uppsalas näringsliv att förlora sin absolut viktigaste förutsättning, det goda samarbetet mellan universitet och sjukhus. Under en lång följd av år har åtskilliga företag skapats ur denna gynnsamma forskningsmiljö. Försämras förutsättningarna för forskningen genom en fragmentisering av verksamheten riskeras Life science framtid i Kunskapsregionen Uppsala.
4. Pengarna. Landstingets ekonomiska situation är mycket allvarlig. Kostnadsutvecklingen är i dag betydligt högre än intäkterna. Det är ganska enkelt att räkna ut vart den ekvationen leder. Akademiska sjukhuset saknar fortfarande en fastställd budget för 2014.
Vi vill ha ordning och reda i landstingets ekonomi eftersom det är en förutsättning för att kunna finansiera en högkvalitativ och tillgänglig vård. Vi lovar inte en dans på rosor. Det ytterst ansträngda läge som alliansen försatt landstinget i gör att vi har en mycket tuff uppgift som väntar efter valet i höst.
Landstinget i Uppsala län behöver en ny färdriktning. Framför allt krävs en politik som sätter patienten i centrum, ser och värnar personalen som vårdens viktigaste resurs, sätter stopp för privatiseringarna och skapar ordning och reda i användandet av pengarna. Endast så kan vi stoppa krisen i sjukvården – i kunskapsregionen Uppsala har alla rätt till bra vård i rätt tid.
Börje Wennberg, landstingsråd (S)i opposition
Vivianne Macdisi, landstingsråd (S) i opposition
Bertil Kinnunen, landstingsråd (S) i opposition