En av de viktigaste principerna för svensk hälso- och sjukvård är att befolkningen ska få vård på lika villkor. Trots detta ser vi idag oacceptabla regionala skillnader i medicinska resultat och kvalitet inom den svenska hälso- och sjukvården. Dessa skillnader har funnits i årtionden men med ökad kunskap, forskningsgenombrott och en mer avancerad sjukvård kommer detta bli ett allt större problem.
Aldrig tidigare har de medicinska kunskaperna ökat så mycket på så kort tid som under de senaste 20–25 åren. Samtidigt har en hisnande högteknologisk utveckling skett. Kartläggningen av det mänskliga genomet och proteomet, genombrott inom biomedicin, molekylärbiologi, farmakologi och nanoteknologi är några händelser som redan har påverkat sjukvården.
Mycken högteknologi, som till exempel avancerad datorbaserad bilddiagnostik, endoskopi, titthålskirurgi och robotkirurgi, tillämpas i dag i vården och mycket mer är att vänta. Detta har lett till att gränserna för vad man kan göra för patienterna har flyttats fram rejält. Samtidigt har landstingen svårt att hålla jämn takt med den snabba utvecklingen. Flera av dessa är helt enkelt för små.
Det betyder att sjukvården blir ojämlik över landet, och möjligheten till bra vård beror på var i Sverige du bor. Redan i dag kan man se skillnader i resultatkvalitet och kostnader bland vårdgivare och landsting.
Studier visar att behandlingsresultaten blir bättre på sjukhus med en stor mängd patienter med en viss diagnos än på sjukhus där färre sådana patienter vårdas. Det behövs tillräckligt patientunderlag och ”kritiska massor” för att utveckla skicklighet i en vårdprofession.
Numera erbjuds därför så kallad rikssjukvård, det vill säga högspecialiserad vård inom ett antal utvalda områden, där ett eller två sjukhus i landet bedriver all vård. Exempel på dessa är lever- och hjärttransplantationer och ögononkologi. Utvecklad rikssjukvård är bra, men det räcker inte.
Regeringen har nu aviserat att det kommer att bildas större regioner där sjukvården ingår. Större geografiska enheter är bättre än dagens organisering av sjukvården men tyvärr långt ifrån tillräckligt. På sikt blir det oerhört svårt även för storregioner med olika ekonomiska och demografiska förutsättningar att leverera en jämlik vård till hela befolkningen.
Ansvaret för specialiserad sjukhusvård bör därför flyttas över till staten. Det skulle innebära ett bättre resursutnyttjande och på både kort och lång sikt säkerställa en bättre vård för Sveriges patienter. Därmed försvinner också anledningen till att införa de av invånarna ogillade storregionerna!
Björn-Owe Björk
Kommun och landstingspolitiker i Uppsala län (KD)