Miljöpartiet gick i nyligen ut med krav om gratis preventivmedel för alla kvinnor under 26 år, i stället för att våga ta i de viktigare frågorna; miljöförstöring, cementerade könsroller och bieffekter.
När blev preventivmedel kvinnans ansvar? Och när ska det sluta vara det?
Varför har p-piller blivit normen? Många kvinnor lider i det tysta av pressen och bieffekterna av att behöva äta p-piller. Det är dags att släppa kraven på unga tjejer och våga prata om även killars ansvar för det som är en angelägenhet för båda.
P-piller funkar för många. Men för många andra funkar det inte alls. Jag har otaligt med vänner som inte alls trivts med p-piller och varit tvungna att byta.
Minskad sexlust, dåligt humör och torra slemhinnor är bara några av effekterna. Vi har tillsammans gråtit många tårar och druckit mycket te över diskussioner om detta. Jag tror att vi är många som känt en extrem uppgivenhet och det säger väldigt mycket om hur den här frågan hanteras.
Preventivmedel är en djungel. Det finns en uppsjö av hormonella alternativ och det är oftast dessa som diskuteras. P-piller är lösningen på allt. Jaha, du är singel och nybliven student? Då tror jag på Yasmin. Jaså, du har precis skaffat pojkvän, men vågar inte fråga din mamma om blodproppar i familjen? Du får minipiller. Jaså, problem med mensen? Lite minipiller gör nog susen. Vem bryr sig egentligen om bieffekter och miljöeffekter?
Första gången jag fick p-piller gick jag som skakig tjej in på ungdomsmottagningen Sundsvall. En gruppinformation om p-piller väntade. Här satt vi, ungefär som i en skolklass, och väntade på info om p-piller. Vi hade väl alla lyft på luren under den angivna telefontiden och berättat att vi nu hade någon att ha sex med. Inget annat preventivmedel var något alternativ. Fanns det ens? Och att få informationen i grupp, det var väl inget konstigt?
Jag är några år samt några dåliga erfarenheter klokare. Det är inte gynekologen på studentgyn, ungdomsmottagningen eller Akademiska sjukhuset i Uppsala som blivit mitt bollplank, utan mina tjejkompisar. Tillsammans har vi peppat varandra och funnits där.
Men ska det behöva vara så? När botar vi okunskapen kring hormonerna varannan tjej mellan 18 och 25 trycker i sig varje dag? Varför är p-piller normen?
Det sägs att det inte finns en marknad för p-piller för män, det är inte så konstigt. Fortsätter vi behandla tjejer på det här sättet kommer det även i fortsättningen inte göra det.
Därför är det rimligt att MP som påstår sig vara ett feministiskt parti svarar på ett antal frågor: Har MP alls tänkt på att med p-piller som norm fortsätter vi att anta att preventivmedel endast är kvinnans ansvar?
Måste hormonella preventivmedel vara lösningen? Och hur mycket hormoner ska vi egentligen kissa ut innan vi talar om miljöpåverkan det får?
Alexandra Westman , kandidat (M) till kommunfullmäktige