Slutet på arbetslinjen

De rödgrönas politik är slutet på arbetslinjen i Uppsala, skriver representanter för alliansen.

Torbjörn Aronson

Torbjörn Aronson

Foto: Jörgen Hagelqvist

DEBATT2015-01-27 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den rödgröna majoriteten slår sig för bröstet när de (UNT Debatt 22/1) hävdar att fler ska få arbete med deras politik. I praktiken är deras planer inget annat än en kraftig omprioritering från arbetsmarknadsinsatser och vuxenutbildning till bidrag. Det är slutet på arbetslinjen i Uppsala kommun.

Uppsala kommun har tack vare alliansens åtta år vid makten en låg arbetslöshet och en stark och växande arbetsmarknad. Men det finns utmaningar. Många befinner sig fortfarande långt från ett jobb och behöver utbildning eller andra insatser för att gå från bidrag till egen försörjning.

Den nya rödgröna majoritetens budget är ett dråpslag mot arbetet med att främja sysselsättning. Redan i december minskade majoriteten anslagen till vuxenutbildning, arbetsmarknadsinsatser och flyktinmottagande med 27 miljoner kronor jämfört med alliansen.

Och nu i januari har man beslutat att tvinga dessa verksamheter redovisa ett överskott på sammanlagt 29 miljoner kronor för att kunna ge mer pengar till ekonomiskt bistånd.

Det är en klassisk socialdemokratisk bidragspolitik som föds på nytt i Uppsala kommun. Under alliansens år vid makten satsade vi stenhårt på att få ned arbetslösheten och att genom utbildning och arbetsmarknadsinsatser stärka människors väg tillbaka till sysselsättning.

Genom en satsning på 250 välfärdsjobb lyckades alliansen få närmare 80 procent av dem som deltog i insatsen till jobb, studier eller andra insatser vid Arbetsförmedlingen.

Till vår stora förvåning väljer den nya majoriteten med Socialdemokraterna i spetsen att sänka antalet välfärdsjobb till 90 stycken och i stället satsa pengarna på försörjningsstöd. En omfördelning som inte leder till fler jobb men som skapar större hål i kommunens ekonomi.

Den rödgröna majoriteten hävdar att de kavlar upp armarna för att skapa ordning och reda i ekonomin. Det låter lovvärt. Men att spara cirka 50 miljoner kronor på vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser är inte att ta ansvar.

Arbetslösheten bekämpas med utbildningsinsatser och arbetsmarknadsåtgärder som ger arbetslivserfarenhet och referenser. Inte med bidrag.

Benny Lindholm

2:e vice ordförande (FP) arbetsmarknadsnämnden

Carolina Bringborn Anadol

ledamot (M) arbetsmarknadsnämnden

Ehsan Nasari

ledamot (C) arbetsmarknadsnämnden

Torbjörn Aronson

ledamot (KD) arbetsmarknadsnämnden

Läs mer om