För två år sedan var Socialdemokraterna i opposition och sökte väljarnas stöd bland annat genom att lova förbättringar för Uppsala kommuns stora landsbygd. Detta ägde rum ett antal månader före valet. Nu har man svikit ett antal av sina vallöften för landsbygden, där invånarna i Åkerlänna med omnejd ytterst har drabbats.
I mars 2014 hade Socialdemokraterna en pressträff och offentliggjorde sitt landsbygdsprogram för Uppsala kommun. I programmet finns det flera goda förslag. Det har därför varit en besvikelse att betrakta hur löfte efter löfte har uteblivit. I vissa fall har även beslut fattats i direkt strid mot de många utfästelserna.
Åkerlänna skola har man nu beslutat att lägga ner. Det har väckt starka reaktioner från invånarna i bygden, och beslutsunderlaget har dessutom ifrågasatts för att innehålla direkta felaktigheter. Det är aldrig lätt att lägga ner en skola, varför Socialdemokraterna bör ha haft mycket starka skäl för sitt beslut. I sitt landsbygdsprogram från 2014 skrev kommunalråden Marlene Burwick och Erik Pelling att ”skolorna och förskolorna på Uppsalas landsbygd måste ses som den tillgång de är och ges förutsättningar att verka på likvärdiga villor”.
Vidare slog de båda fast att ”alla Uppsalabor, oavsett var de bor, har rätt till en bra närmiljö, goda kommunikationer och service, skola och barnomsorg inom ett rimligt avstånd”. Det framgår tydligt att Socialdemokraterna lovordade de skolor som finns på landet och även att de var tillräckligt viktiga för att utgöra rättigheter för eleverna på landsbygden. Det är djupt bekymmersamt att det man utfäst som en rättighet före valet inte anses vara värt att slå vakt om när väl makten har nåtts.
En förutsättning för att en skola ska finnas kvar på sikt är att elevunderlaget inte minskar markant. Om demografin ändras i en bygd kan det därför finnas en risk att skolans fortsatta existens äventyras i rationaliseringsprocesser. Det är därför viktigt att skapa förutsättningar för människor att bygga i hela kommunen, inte minst i delar där skolorna redan har jämförelsevis få elever.
Denna insikt delades av kommunalråden vid en debatt i Oxsätra ett par månader innan det senaste valet. Det utlovades bättre samhällsservice om man bygger mer.
Bostäder på landsbygden har dock visat sig vara svårt att bygga under Socialdemokraterna. Hundratals bostäder har hindrats, varav ett trettiotal i Jumkils närhet. I fallet Jumkil ansåg man att det skulle leda till mer bilåkande, och att det därför inte var önskvärt med byggnation i området. Givetvis leder fler bostäder till mer bilåkande, men det leder också till godare möjligheter för en turtätare kollektivtrafik. Avslagen på bygglovsansökningarna kan därmed ses som osaklig motvilja riktat mot bygden.
Den inslagna vägen blir en ond spiral. Hindras bostäder kan kommunen behöva vara beredd att stötta bygden mer eftersom underlaget för samhällsservicen hålls tillbaka. När byggande stoppas mister skolor elever, kollektivtrafiken får färre resenärer på turerna i området och lanthandeln hindras ökad omsättning.
Ett löfte har dock infriats från landsbygdsprogrammet. Man lovade att en politiker skulle ha en anställning för att värna om landsbygden. Det löftet infriades omgående efter valet. Det är en klen tröst att en miljon skattekronor läggs på det ändamålet istället för på verksamheter som gör verklig skillnad.
Det behövs en omställning avseende synen på landsbygden. Skattesatsen är lika hög i hela kommunen varför hela kommunen också borde behandlas lika. Stora förutsättningar finns i hela Uppsala kommuns geografiska område som vi borde ta tillvara på. Uppsala stad har ett brett utbud av arbetstillfällen, kunder och affärsmöjligheter som är tillgängligt för alla kommuninvånare. Bortom stadsbebyggelsen finns närhet till natur och rekreation samtidigt som tomtpriserna är lägre för såväl företag som bostäder. Givet våra förutsättningar borde hela Uppsala kommun blomstra.
Simon Alm
Gruppledare (SD) i Uppsala kommunfullmäktige