Sport för gemenskap

Moderaterna vill se en idrottspolitik som tar tillvara idrottens förmåga att bryta utanförskap och förebygga brott.

Saila Quicklund

Saila Quicklund

Foto:

Debatt2018-06-07 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lever i en orolig tid. Sverige är ett rikt land och Uppsala är en rik kommun med stora möjligheter, men också med riktigt stora problem. En majoritet svenskar har jobb och möjlighet att bygga ett gott liv med familj och liv fullt av upplevelser. Vi har tillgång till den högsta materiella standard mänskligheten någonsin upplevt.

Samtidigt ser vi en växande grupp som lever generationsvis i utanförskap. Barn som aldrig ser en vuxen i sin närmiljö som går till jobbet.

Den långsiktiga sociala konsekvensen av detta kan nog inte någon i dag överblicka.

Frågan om det växande utanförskapet är stor, svår och komplex. Vi måste förhålla oss ödmjuka inför att det inte finns ett enkelt politiskt svar. I stället handlar det om ett antal politiska förslag som samverkar. Fokus i debatten handlar just nu om trygghet i utanförskapsområden, att skapa fler vägar in på arbetsmarknaden samt hur vi skall vända en krisande skola. Detta är naturligtvis både rimligt och rätt. Samtidigt finns det delar vi mer sällan talar om kopplat till det civila samhället. Detta är märkligt. Alla tiotusentals svenska föreningar med sina hundratusentals ideellt engagerade ledare behöver bättre tas tillvara.

Moderaterna vill i det sammanhanget lyfta idrottsrörelsen med sina 3,2 miljoner medlemmar 650 000 ledare och 20 000 föreningar.

Beräkningar visar att idrotten varje år levererar oavlönat arbete för ett motsvarande värde på 30 miljarder kronor. Forskning visar att idrotten har en unik förmåga att nå unga människor från utanförskapsmiljöer. Idrotten erbjuder glädje, gemenskap, struktur och en positivt kravfylld miljö. Moderaterna vill utforma en modern idrottspolitik byggd på inkludering, jämställdhet och ett närmare samarbete med skola, rättsväsende och sociala myndigheter.

Vi moderater vill för det första se en mer jämställd idrott. En i dagarna presenterad studie visar att vår fördelning av skattemedel gynnar pojkar som ägnar sig åt lagsporter. Flickor slutar tidigare med idrott och ägnar sig i högre utsträckning åt träning i privat regi, som dans och ridning. Vi behöver reformera idrottspolitiken så att flickor vill fortsätta med sin idrott och att även de privata alternativen inkluderas.

Moderaterna vill se en idrottspolitik som tar tillvara idrottens förmåga att bryta utanförskap och förebygga brott.

Vi vill inom ramen för reformen Idrottslyftet lyfta in arbetet med förbättrad integration. För att fler barn tidigt skall komma i kontakt med idrotten vill vi se mer idrott på fritids genom ett samarbete med Skolidrottsförbundet. För att ytterligare stärka idrottens trovärdighet vill vi stärka antidopningsarbetet. Vidare bör en ny typ av ombudsman/funktion inrättas dit barn, föräldrar och andra ska kunna vända sig när barn/ungdomar blivit utsatta för övergrepp eller kränkningar inom idrottsrörelsen. Funktionens syfte ska vara att ge stöd och hjälp. Det kan handla om hjälp med en polisanmälan och stöd under en eventuell rättslig process. Funktionen bör också ha till uppgift att ge stöd i kontakterna med en idrottsklubb, ett specialidrottsförbund eller andra relevant organ inom idrotten. Det är viktigt att en sådan här ombudsman/funktion har en självständig och oberoende ställning i förhållande till Special­idrottsförbunden och Riksidrottsstyrelsen. Det kan åstadkommas på olika sätt. Det viktiga nu är att arbetet med att inrätta en sådan funktion påbörjas.

Det goda samhället skapar vi tillsammans.

När alla, offentlig, privat och ideell, förmår att samverka kan vi förändra samhället och lösa de problem vi står inför.

Utanförskapet påverkar alla. Det är en grogrund för kriminalitet samt religiös och etnisk extremism. Sverige är ett land som bygger på allas rätt att tro, älska och leva det liv man vill. Detta gäller alla och är grunden för vårt öppna samhälle byggt på frihet och trygghet. Därför måste jobb sättas före bidrag, välfärden stärkas och det civila samhällets ta mer plats i den offentliga debatten. Idrott är så mycket mer än bara glädje, träning och tävling. Idrotten ger unga människor verktyg inför vuxenlivet och är en viktig del i arbetet mot det växande skuggsamhället. Redan i dag gör idrotten stora insatser. Med en ny och modern idrottspolitik kan dock denna kraft tillvaratas på ett ännu bättre sätt. Det är för den idrottspolitiken moderaterna söker väljarnas stöd i september.

Saila Quicklund, idrottspolitisk talesperson (M)

Markus Lagerquist, riksdagskandidat (M)

Madeleine Andersson, gruppledare idrotts- och fritidsnämnden (M)

Idrott

Läs mer om