Staden ska grönska

I dag har aktörer i Uppsala chansen att ge mig synpunkter om vilken roll staten ska ta för att städerna ska bli gröna och attraktiva, skriver Karolina Skog.

Karolina Skog (MP)

Karolina Skog (MP)

Foto: Janerik Henriksson/TT

debatt2017-04-05 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag bjuder jag in till ett samtal med aktörer i Uppsala kring grönska i städerna. Ekosystemtjänster, det vill säga alla de viktiga nyttor som naturen bidrar med, börjar äntligen komma upp på agendan i de växande städerna. Jag ser fram emot att höra om hur kommunpolitiker, forskare, landskapsarkitekter och andra aktörer i Uppsala ser på möjligheterna att mer medvetet inkludera naturens tjänster i stadsutvecklingen.

Det byggs mer än på länge i Sverige och det är både glädjande och angeläget. Samtidigt ska de stadsmiljöer som byggs också bli långsiktigt hållbara och attraktiva.

Tillsammans med bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) tar jag under 2017 ett samlat grepp om hållbar stadsutveckling och arkitekturpolitik.

Vi ser att det ökade bostadsbyggandet innebär stora möjligheter att ställa om till mer levande och klimatsmarta städer. Byggtakten innebär samtidigt stora utmaningar som behöver hanteras. Det handlar både om att bygga fler bostäder som människor har råd att bo i och samtidigt skapa förutsättningar för attraktiva, gröna och trygga livsmiljöer.

Ekosystemen är grunden för mänskligt liv och bidrar till vårt välbefinnande på många olika sätt, även i städerna. Klimatförändringarna kommer att ställa våra samhällen inför allt större påfrestningar och det är dags att på allvar förbereder oss för detta.

Det kommer att krävas långsiktig planering och stora investeringar för att bygga om våra städer så att de kan hantera både långvarig torka och extrema regnmängder.

Att låta naturen göra jobbet är både ett kostnadseffektivt och smart sätt att möta utmaningarna vi står inför. Gröna ytor kan fördröja vatten och skydda mot översvämningar. Träd och grönska bidrar med svalka och håller nere temperaturen under värmeböljor. Stadsgrönska och parker bidrar till att minska stress och stimulerar barns lek och utveckling. Genom att arbeta aktivt med urbana ekosystemtjänster och grönska kan städer bli både mer robusta inför klimatförändringarna och samtidigt öka livskvaliteten för invånarna.

När jag talar om grönska i städerna är det just människors behov av ett bra liv som står i fokus.

Det är lätt att raljera över skalbaggar och rådjur som ska kunna röra sig i våra städer, men den biologiska mångfalden är en nyckel till många av de ekosystemtjänster som vi är beroende av. Att stärka städernas förutsättningar att arbeta aktivt med grönska och urbana ekosystemtjänster är därför helt centralt för att möjliggöra robusta och livskraftiga städer där männi­skor trivs och mår bra.

Att detta rundabordssamtal om städernas grönska går av stapeln i just Uppsala är ingen slump.

Uppsala är en av många städer i Sverige som växer, och kommunen arbetar aktivt med att öka bostadsbyggandet och samtidigt bevara biologisk mångfald. Här planeras och byggs flera nya stadsdelar med ambitiösa mål, både sett till antalet bostäder och kvaliteten i de stadsmiljöer som föreslås. I Rosendal växer en helt ny stadsdel fram där ekosystemtjänster finns med som en naturlig del i planeringen, vilket gynnar människors välmående samtidigt som området blir bättre rustat för framtida klimatförändringar.

Här skapas möjlighet att odla egen mat, växter som bin och fjärilar gillar planteras och nya moderna metoder för att ta hand om regnvatten utvecklas.

Området kommer också att fungera som en port till Kronparken och på så sätt öka tillgängligheten till naturen, vilket bidrar till minskad stress och ökat välbefinnande.

Regeringen tar nu en tydligare roll för att möjliggöra hållbar stadsutveckling i hela Sverige. Samtalet i dag är ett i en serie av rundabordssamtal som jag håller under våren.

Jag ser fram emot att få inspel till de nya nationella mål för stadsutveckling som jag kommer att gå till riksdagen med efter sommaren.

Nu har aktörer i Uppsala chansen att ge synpunkter på vilken roll staten ska ta för att se till att våra städer blir gröna och attraktiva platser att bo och leva i.

Karolina Skog, miljöminister med ansvar för stadsutveckling (MP)

Stadsplanering

Läs mer om