Stärk även föreningarna

Det går inte att lägga allt ansvar på psykiatrin­. Även återhämtningsprocessen kan göra skillnad, skriver Elsa Kjellander.

Stärk människan. Bemötandet av människor med psykisk ohälsa måste individanpassas, skriver Elsa Kjellander för Brukarnätverket NSPH.?

Stärk människan. Bemötandet av människor med psykisk ohälsa måste individanpassas, skriver Elsa Kjellander för Brukarnätverket NSPH.?

Foto: Staffan Claesson

DEBATT2014-11-16 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Psykisk ohälsa är den snabbast växande orsaken till sjukskrivningar i dagens samhälle. Så många som tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen egen eller som närstående. Siffrorna talar sitt eget språk, nästan varje människa är berörd. Därför blir vi i brukarnätverket NSPH glada att UNT lyfter frågan och vill ta tillfället i akt att göra ett inlägg i debatten.

I Uppsala län finns många för­eningar för människor som lever med psykisk ohälsa. Föreningar som aktivt arbetar med kamratstöd och självhjälpsgrupper men också med att försöka påverka samhället.

Att komma in i en förening kan innebära att man för första gången möter människor i ungefär samma situation som den man själv är i.

Människor som förstår utan att man måste förklara, människor som vet vilken seger det kan vara att komma till ett möte klockan fem på kvällen. Man möter människor som har kommit längre i sin återhämtning och som kan fungera som förebilder och stöd. Att höra andra beskriva snarlika situationer som dem man själv upplever och se dem lysa av livsglädje medan de beskriver hur de i dag har bra liv, är en enorm källa till hopp och inspiration. Att sedan själv få känna att man kan göra skillnad för andra ger ytterligare drivkraft i återhämtningsprocessen.

I föreningarna finns det också en enorm källa av erfarenheter. Erfarenheter som samhället nu äntligen har börjat ta till vara på. Under de senaste åren har det börjat bildas arbetsgrupper där brukare och profession tillsammans tittar på vad som kan förbättras. Vi får vara med och tycka till om de planer som kommuner och landsting upprättar. Exempelvis har vi under året byggt upp ett nära samarbete med Uppsala kommuns närvårdskoordinator, Ingrid Larson. Vi får uppdrag att granska verksamheter ur ett brukarperspektiv men framförallt börjar vi möta viljan att lyssna och ta våra åsikter på allvar.

För att denna positiva trend ska kunna fortgå krävs dock en rad politiska beslut. Det krävs att både psykiatrin och vi får tillräckliga ekonomiska medel för att genomföra våra jobb. Det krävs, precis som Vivianne Macidisi (S) säger i UNT:s webbtv, att första linjens psykiatri förstärks rejält.

Fyra av tio sjukskrivningar beror i dag på psykisk ohälsa, och ju tidigare man får hjälp desto kortare blir oftast återhämtningstiden. Dessutom minskar återfallsrisken.

Att människor får hjälp tidigt och i alla delar av sitt liv är en nödvändighet för ett snabbt tillfrisknande. I de nationella riktlinjerna för vård vid depression och ångestsyndrom (2010) kan man läsa att KBT är förstahandsvalet vid lindrig depression och ångest. Internet, som nämns i artikelserien kan vara ett alternativ för att minska trycket på psykiatrin och snabbt sätta in en behandling, men när det gäller psykisk ohälsa är det fysiska mötet ofta viktigt. Det är viktigt att komma ut, viktigt att träffa människor. Därför får internetterapi inte bli en allmängiltig lösning utan behandlingen måste individanpassas.

Det går inte heller att lägga allt ansvar på psykiatrin. Många är vi som mött motstånd från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen i vår återhämtningsprocess.

En kravlös men meningsfull sysselsättning är en viktig del i mångas återhämtning. Att på ideell basis få bidra med det man klarar av kan vara ett viktigt första steg ut i arbetslivet. Många får sitt ekonomiska stöd indraget när de börjar återhämta sig för att de anses vara arbetsföra, men med den stress och de krav som följer mår de sämre igen.

Många lever på en budget långt under existensminimum. Uppmuntra i stället engagemang och social samvaro som ett positivt steg. När en person är tillräckligt stark för att arbeta, kommer den att ta det steget. Samverka med psykiatrin och sätt in insatserna i rätt tid. Under året som gått har ISAmverkan (ett samarbete mellan Uppsala kommun Vård & bildning, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och landstinget i Uppsala län, reds anm), utvärderats och blivit permanent i Uppsala. Flera ungdomar berättade under (H)järnkolls framtidskonferens, den tionde oktober, hur just samordnade insatser var det som gjort den stora skillnaden i deras väg till arbete.

Det finns hopp. Det finns en väg tillbaka från psykisk ohälsa. Det handlar om att inte ge upp och att våga vara öppen med vad man behöver. Prata med sina nära och kära och göra saker som betyder något.

Vi i NSPH hoppas att politikerna med hjälp av UNT:s artikelserie inser allvaret i situationen och att Psykiatrins hus kan hitta ett sätt att få medarbetarna att stanna. Ett viktigt steg mot det är att medarbetarna får känna att de gör skillnad. Att de inte bara avverkar patienter utan att de också hinner lyssna och följa upp. Många som jobbar inom psykiatrin gör i dag en enorm skillnad i människors liv.

Brukarnätverket NSPH hoppas också att Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan öppnar för individuella lösningar som stärker människors väg till återhämtning, och att alla som söker vård för psykiska besvär blir tagna på allvar och behandlade med respekt. Detta oavsett hur sjuka de är.

Brukarnätverket NSPH genom

Elsa Kjellander

Fotnot:

NSPH www.brukarnatverket.se består av dessa organisationer:

Attention (Intresseorganisation för människor som lever med neuropsykiatriska funktionshinder)

www.attention-uppsala.se, www.attention-tierp-alvkarleby.se

Autism och Aspergerförbundet

www.autism.se/uppsala

Balans Uppsala (Intresseorganisation för människor med depressions- och bipolära sjukdomar)

www.balansuppsala.se

Föreningen Ymer

www.vb.uppsala.se/sv/webb/socialpsykiatriochberoende/Traffpunkter-och-sysselsattning/Traffpunkter/Ymer/

IFS Uppsala län (Intresseförbundet för schizofreni och liknande psykoser)

www.ifs-uppsala.se

OCD-förbundet/Ananke i Uppsala län

www.ocdforbundet.se

RFHL Uppsala län (Riksförbundet för rättigheter, frigörelse, hälsa och likabehandling)

www.oberoende.info/rfhlups/

Frisk & Fri (Riksföreningen mot ätstörningar)

http://www.friskfri.se/har-finns-vi/lokalavdelningar/uppsala/

RSMH-distriktet och dess lokalföreningar i Uppsala län (Riksförbundet för social och mental hälsa)

http://www.rsmh.se/lokalforeningar.shtml

www.vb.uppsala.se/webb/socialpsykiatriochberoende/Traffpunkter-och-sysselsattning/Traffpunkter/Club-Lindormen/, www.verkstanrsmh.com

RSMH Vallonerna

RUS Uppsala (Riksförbundet ungdom för social hälsa)

www.rus-riks.se

Uppsala demensförening

www.uppsalademensforening.se

Uppsala kulturförening

Uppsala Ångest Syndrom Sällskap ÅSS

www.uppass.blogspot.se

Brukarnätverket Uppsala län

Psykisk ohälsa

Brukarnätverket NSPH i Uppsala län är ett regionalt nätverk av patient-, brukar- och anhörigorganisationer inom det psykiatriska området.

NSPH står för Nationell Samverkan för Psykisk hälsa och är vårt nätverks motsvarighet på riks­planet.

Läs mer om