Stärk filosofiämnet i skolan

I dag är filosofi obligatoriskt endast på två av 18 nationella gymnasieprogram – trots att filosofin behövs mer än någonsin, skriver Håkan Kjellin, Nils Etzler, Sofia Franzén och Tulsa Jansson.

Sofia Franzén

Sofia Franzén

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2014-11-19 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med de stora utmaningar som världen står inför i dag behövs filosofin mer än någonsin. Klimathot, globalisering och snabba vetenskapliga och teknologiska framsteg ställer stora krav på moraliskt ansvarstagande och etiska överväganden, på vidsynthet och tolerans, på kritiskt, analytiskt och kreativt tänkande och existentiella reflektioner kring livets och människans värde: Hela det spektrum av olika förmågor som just filosofin omfattar.

Filosofin kan i dag inte minst verka som en effektiv motkraft mot den främlingsfientlighet och fundamentalism som vi ser runtom i världen.

Så som Unesco beskriver det: I dagens pluralistiska samhällen, måste vi veta hur vi ska samexistera med grannar som äter, talar och klär sig på andra vis än oss själva. Filosofisk utbildning innebär att, genom öppen reflektion och dialog, lära sig att leva tillsammans med människor, uppväxta med andra traditioner och vanor, andra trosuppfattningar, andra språk.

Filosofin förenklar inte tillvaron i en ängslig strävan efter skenbar enhetlighet. Filosofin utforskar verklighetens komplexitet med nyfikenhet och analytisk skärpa.

Det är just filosofins förmåga att identifiera och bejaka olika perspektiv, som utgör dess viktigaste funktion i dag. Filosofin placerar oss i ett öppet kunskapsfält, i stället för i ett slutet, inåtvänt system av värden.

Det är därför en samhällsangelägenhet att filosofi får vara en central del i skolans intellektuella och demokratiska medborgarfostran, från förskolan till och med gymnasiet.

I Sverige är filosofi obligatoriskt endast på två av Sveriges 18 nationella gymnasieprogram. I många andra länder är filosofin ett mer självklart inslag.

Ett exempel är den ofta framhållna finska gymnasieskolan, där filosofi är obligatoriskt, och ämnet nu dessutom utökas med ytterligare en kurs. Samtidigt har en viktig pedagogisk utveckling även skett kring metoder för filosofiska samtal med barn och unga, med dess utgångspunkt i barns många filosofiska frågor.

I Norge ingår nu också filosofi i läroplanen redan från grundskolan.

Det är hög tid att man i Sverige visar insikt om filosofins betydelse. Filosofiämnet rustar våra blivande vuxna med de förmågor som formar ett gott och hållbart samhälle.

Håkan Kjellin, Nils Etzler, Sofia Franzén (ordförande) i Filosofilärarföreningen Sophia

Tulsa Jansson, ordförande i Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis

Världsfilosofidagen Torsdag 10/11

Den tredje torsdagen i november firas Världsfilosofidagen, en dag som instiftades av Unesco 2005, för att understryka det bestående värdet av filosofi för utvecklingen av mänskligt tänkande.

Läs mer om