Stärk kvinnors hälsa

Vi genomför nu en rad åtgärder för ökad jämställdhet inom hälso- och sjukvården, skriver Vivianne Macdisi och Malena Ranch.

Synliggör kvinnors behov. Jämställdhet inom hälso- och sjukvården får aldrig tas för givet, skriver Vivianne Macdisi och Malena Ranch.

Synliggör kvinnors behov. Jämställdhet inom hälso- och sjukvården får aldrig tas för givet, skriver Vivianne Macdisi och Malena Ranch.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Debatt2016-05-14 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvinnor och män har samma rätt att få vård utifrån sina behov. Men det är långt kvar innan det råder jämställdhet inom hälso- och sjukvården och det krävs ökad medvetenhet och kraftfulla åtgärder för att nå dit.

Vi menar att det är hög tid att synliggöra hälso- och sjukvården utifrån kvinnors behov. Vi behöver främja och stärka kvinnors förutsättningar till ett aktivt och gott liv som förebygger sjukdom och ohälsa. Vi vet att det finns stora socioekonomiska skillnader i samhället och vi vet att hälsoklyftorna ökar. Det är en oroande utveckling som vi ser såväl i vårt län som i landet i stort och som kräver politisk handlingskraft.

Vi vill verka för ökad jämlikhet och jämställdhet i hälso- och sjukvården, något som aldrig får tas för givet. Arbetet med att stärka kvinnors hälsa ska omfatta hela hälso- och sjukvården inom alla diagnoser när det gäller både behandling, läkemedelsförskrivning och rehabilitering. Det innebär att landstinget måste vara tydligare i uppföljningen av att vården blir mer jämställd samt att statistik redovisas könsuppdelat.

Vi gör nu ett flertal konkreta satsningar för att stärka kvinnors hälsa.

1. Vi tar bort patientavgiften för cellprov mot gyncancer. Vi vet att cellprov räddar kvinnors liv. 450 kvinnor i Sverige insjuknar varje år i livmoderhalscancer. 150 av dem avlider, och bland dem är kvinnor som inte tagit sina prov överrepresenterade. Det är därför oerhört viktigt att fler gör sina cellprov eftersom cellprov visar mycket stor träffsäkerhet och förebygger upp till 90 procent av livmoderhalscancer. Under vecka 20 deltar landstinget i cellprovsveckan som är en stor informationskampanj där vi ställer frågan ”När tog du ditt cellprov senast?” Flera barnmorske- och gynmottagningar kommer att ha extra öppet för att ta cellprov.

2. Vi tar även bort patientavgiften för screening mot bröstcancer och vill underlätta och uppmana kvinnor att inte missa sina kontroller. Vi behöver ha särskilt fokus på att nå kvinnor i länsdelar och stadsdelar där många uteblir från kontrollerna. Genom en ännu bättre samordning och samarbete i ett bröstcancercentrum kan vi stärka kontinuitet och tillgänglighet inom bröstcancervården.

3. Vi gör en behövlig förstärkning inom kvinnosjukvården med över 15 miljoner kronor per år under 2016 och tre år fram. Det ger möjlighet till bland annat fler barnmorskor, ökade utbildningsinsatser i förlossningsvården samt förbättrade vårdinsatser för gravida med psykiatriska hälsoproblem.

4. Vi gör preventivmedel avgiftsfria för unga upp till och med 25 år. I den reformen ingår även investeringar i utbildningsinsatser för att stärka kunskapen om vilka preventivmedel som finns, vilka biverkningar de kan ha och hur fler ska kunna hitta en bra metod som passar just dem. Vi vill underlätta för unga kvinnor att på ett enkelt sätt kunna prova andra preparat om de fått biverkningar Det är viktigt att få ett preventivmedel som fungerar för den enskilda individen så att man inte försätter sig i en situation som leder till oönskad graviditet, ett tillstånd som är både fysiskt och psykiskt påfrestande.

5. Sjukskrivningarna bland kvinnor ökar som en följd av exempelvis stress eller smärta och kan leda till ett långvarigt lidande. Tillga?nglig, kvalitativ och sammanhållen rehabilitering är avgörande för att särskilt kvinnor ska ges goda förutsättningar till ett gott liv efter sjukdom och behandling samt för att kunna återgå i arbetslivet. Vid Akademiska sjukhuset kommer etablering av ett rehabiliteringscentrum stärka en samlad rehabilitering och samarbetet mellan flera aktörer så att rehabilitering blir en naturlig del i vårdkedjan.

Landstinget kommer att intensifiera arbetet med jämställdhetsintegrering för att synliggöra och motverka de skillnader som alltjämt finns i hälso- och sjukvården. Jämställdhetsintegrering innebär att jämställdhetsperspektivetska finnas i beslutsfattande, planering och genomförande av såväl verksamheten som i medarbetarperspektivet. Dessa åtgärder som vi tagit upp i artikeln tillsammans med jämställdhetsintegrering ska trygga en jämlik och jämställd hälso- och sjukvård där kvinnor och män oavsett socialbakgrund eller etnicitet ges samma möjligheter och samma rättigheter.

Vivianne Macdisi

Landstingsråd (S), Ordförande i sjukhusstyrelsen

Malena Ranch

Landstingsråd (MP), Ordförande i Vårdstyrelsen

Läs mer om