Stärk praktikanten

Garantera alla lärarstudenter en kvalitetsutbildning och ge lärare rätt förutsättningar att handleda ­under praktiktiden, skriver Matilda Gustafsson.

Matilda Gustafsson

Matilda Gustafsson

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2017-02-03 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I det ordningslyft som regeringen föreslog nyligen framgår det att lärarnas utbildning ska granskas. Lärarförbundet Student välkomnar en sådan granskning.

Sveriges lärarutbildningar har många områden som kan förbättras och utvecklas.

Att utvärdera lärarutbildningarna innebär att rikta blicken mot framtiden och se till skolans och lärares kommande behov. Ett sådant fokus är nödvändigt.

I framtiden, och redan nu, står vi nämligen inför en stor lärarbrist. 60 000 lärare beräknas saknas 2019.

Enligt Universitetskanslerämbetet borde 21 000 personer påbörja en lärarutbildning varje år för att vi ska kunna täcka framtida behov.

Den siffran tål att jämföras med det antal som faktiskt sökte sig till en lärarutbildning inför vårterminen 2017: 13 000.

Så hur kan vi se till att lärare i framtiden har fler behöriga kolleger? Satsningar har gjorts på att höja lärarlönerna. Fortsatta satsningar behövs, inte minst för att förbättra lärares arbetsmiljö. Men det behövs också satsningar på lärarutbildningarna.

I Lärarförbundet Student är vi övertygade om att attraktiva lärarutbildningar av hög kvalitet är avgörande för att fler ska välja läraryrket.

Regeringen måste se framtidens lärare och garantera att de, genom sin utbildning, får de förmågor och kunskaper som deras framtida verksamhet kräver. Det finns många förbättringsmöjligheter inom lärarutbildningarna, men det vi uppfattar som mest akut är den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU.

Många av våra medlemmar vittnar om rent horribla förutsättningar och situationer där lärande inte på långa vägar hamnar i första rummet.

Lärarförbundet Student vill därför uppmana regeringen att lägga särskilt fokus vid den verksamhetsförlagda utbildningen under granskningen av lärarutbildningarna.

Vi vet att en verksamhetsförlagd utbildning med rätt förutsättningar och rätt krav förbereder en lärarstudent för det framtida yrkeslivet. Därmed innebär en satsning på lärarutbildning också en satsning på framtidens lärare och skola. En lärarstudent som får en gedigen utbildning har så klart bättre förutsättningar att bli en skicklig lärare. Därför måste den verksamhetsförlagda utbildningen uppvärderas och prioriteras. Alltför många studenter har erfarenheter från VFU i ämnen de inte studerar, verksamheter de inte blir behöriga i med handledare som, på grund av tidsbrist eller kompetensbrist, inte kan utföra sitt uppdrag. Utbildning skall inte vara ett lotteri. En utbildning av kvalitet ska vara en garanti.

Därför måste alla lärarstudenter garanteras en verksamhetsförlagd utbildning med en handledare som fått utbildning och tid för att utföra sitt uppdrag.

Alla studenter måste också garanteras en placering i rätt verksamhet och rätt ämne.

Granska VFU:n och garantera alla studenter utbildning av kvalitet. Utveckla praktikperioden genom att stärka kopplingen mellan lärosäte och skola. Ge oss förutsättningar att tillföra kunskap till den skola vi är i och ge våra handledare möjlighet att diskutera profession med oss. Förbered oss för framtiden!

I dag blir, enligt en undersökning gjord av Lärarnas Riksförbund, en tredjedel av studenterna osäkra på om de faktiskt vill vara lärare under sin praktikperiod.

Därför är det avgörande att yrkesaktiva lärare får rätt förutsättningar att handleda lärarkandidater. Det behövs avsatt tid till att handleda och relevant utbildning för uppdraget. På så sätt kan den verksamhetsförlagda utbildningen bli det den borde vara: ett lärotillfälle där lärarstudenten kan prova sina kunskaper och omsätta teori i praktik.

Matilda Gustafsson, ordförande, Lärarförbundet Student

Skolan

Läs mer om