Starke man är kvinna

I sju av Sveriges tio största städer är kommunstyrelsens ordförande en S-kvinna, skriver Marlene Burwick och Lena Baastad.

Marlene Burwick (S)

Marlene Burwick (S)

Foto: Klas-Herman Lundgren

DEBATT2015-07-01 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag anordnar Socialdemokraterna ett seminarium i Almedalen på temat ”När starke man är en kvinna”. Vi som undertecknat denna debattartikel är kommunstyrelsens ordförande i våra kommuner och deltar också på seminariet i dag.

Historiskt sett har uppdraget som kommunstyrelsens ordförande innehafts av en man. I dag är situationen en annan.

I åtta av Sveriges tio största städer är kommunstyrelsens ordförande en kvinna. Sju av dessa är socialdemokrater.

Även om vi framför allt tror att det är politikens innehåll och inte företrädarens kön som avgör hur feministiskt ett parti är, så spelar det naturligtvis roll för jämställdheten att fler kvinnor har tunga uppdrag.

För oss är politiken ett verktyg för att skapa frihet för människor och ge dem förutsättningar att följa sina egna drömmar – utan att hindras av några strukturer. För oss socialdemokrater är det därför självklart att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i hela samhället.

Feminism och jämställdhet handlar om kampen för kvinnors och mäns lika rättigheter och varje kvinnas makt att forma sitt eget liv.

Tyvärr ser verkligheten inte ut så i dag. Tvärtom ser vi hur kvinnor fortfarande missgynnas i stora delar av samhället – i arbetslivet, i välfärden, i offentligheten. Därför måste jämställdhetsarbetet vara en integrerad del i alla politiska frågor och bedrivas på alla politiska nivåer.

Här listar vi några av de viktigaste områdena att jobba med för att nå ökad jämställdhet.

1. Jämställd föräldraförsäkring. En av de allra viktigaste feministiska reformerna är att göra uttaget av föräldraförsäkringen mer jämställt. Kvinnor står för majoriteten av det obetalda arbetet i hemmet och tar ut mer av föräldraledigheten än männen. Det påverkar alla kvinnor, med eller utan barn. Det leder till livslånga konsekvenser i form av sämre lön, pension och ersättning vid sjukdom eller arbetslöshet. Ohälsosamma könsroller cementeras och påverkar kvinnors psykiska och fysiska hälsa negativt.

Att regeringen har lovat att införa en tredje reserverad månad är en efterlängtad reform och ett viktigt steg. Men målet är en individualiserad föräldraförsäkring.

2. Rätt till heltid. En egen försörjning är den kanske viktigaste frågan för att kvinnor ska kunna leva självständiga liv. Att inte vara beroende av någon annan eller av samhället för sin försörjning är en oerhört viktig frihetsfaktor. Ett heltidsarbete är en självklarhet för de flesta män medan 50 procent av arbetarkvinnorna tvingas jobba ofrivillig deltid.

Det finns en myt om att detta är självvalt från kvinnans sida. Statistiken visar emellertid det motsatta: många kvinnor vill jobba heltid men anger arbetsmarknadsskäl som främsta orsak till deltidsarbete. De har helt enkelt inte fått erbjudande om heltid.

Vi kommunföreträdare ska nu tillsammans med SKL jobba stenhårt för att heltid ska bli norm i våra kommuner.

3. Jämställda löner. Arbetsmarknaden präglas fortfarande av orättfärdiga löneskillnader mellan kvinnor och män. LO:s jämställdhetsbarometer för 2015 är en dyster läsning. Den visar tydligt att arbetarkvinnor har de klart sämsta ekonomiska villkoren på den svenska arbetsmarknaden.

Här har vi som politiska företrädare ett ansvar att vidta åtgärder för att åstadkomma jämställda löner och säkerställa lika lön för lika arbete.

4. Mäns våld mot kvinnor. Ingen kvinna som lever under hot om våld kan på allvar leva ett fritt och självständigt liv. Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem som behöver samhällslösningar. Regeringen behöver ta stora krafttag i bekämpandet av det våld män utsätter kvinnor för. Det handlar om att öka det förebyggande arbetet vilket kräver ett aktivt jämställdhetsarbete på samhällets alla nivåer, särskilt med fokus att förändra normer kring maskulinitet, makt och våld.

Men det handlar också om att det måste finnas resurser och kompetens att hantera våldet när det skett.

Här har kommunerna ett ansvar att stödja dessa kvinnor genom skyddade boenden och stöd till kvinnojourer och andra organisationer som arbetar med att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Som socialdemokratiska ledare i Uppsala och Örebro har vi som mål att våra kommuner ska vara aktiva i arbetet och flytta fram positionerna för en ökad jämställdhet mellan kvinnor och män. Ska vi lyckas med det måste alla politiska nivåer samverka. Att ha en feministisk regering med en feministisk politik på agendan är en förutsättning för detta. Nu gör vi det här tillsammans!

Marlene Burwick, kommunstyrelsens ordförande (S) i UppsalaLena Baastad, kommunstyrelsens ordförande (S) i Örebro

Jämställdhet

Läs mer om