Socialarbetare protesterar mot neddragning av förebyggande insatser – fastän socialnämnden för barn och unga avtalar om mer insatser. Socialarbetare protesterar mot tuff arbetssituation för myndighetsutövande socialsekreterare – vilket socialnämnden för barn och unga redan lyft fram i kommunens budgetberedning inför 2015. Personalresurserna har dessutom stärkts de två senaste åren. Barnombudsmannen i Uppsala eldar på debatten med felaktiga uppgifter utan att kontrollera vad som beslutats och vem som fattar beslut om vad.
Att hjälpa utsatta människor är ett av det svåraste jobb man kan ha. Socialtjänsten kommer i kontakt med många barn, unga och vuxna i utsatta situationer. Bemötandet från socialsekreteraren kan vara det viktigaste för ett utsatt barns tilltro till vuxenvärlden.
I socialnämndens för barn och unga, SBN:s, myndighetsutövning fattas beslut som har stark påverkan på enskilda människors liv och ibland livsavgörande betydelse. Socialsekreterarna ska göra avvägningar i svåra dilemman och ge underlag för beslut i akuta situationer. Det är ett svårt och tungt uppdrag som kräver goda kunskaper om vuxna och barn i utsatthet, samt legitimitet och erfarenhet. Antalet orosanmälningar ökar, vilket leder till fler utredningar. Nya regler beslutade av riksdagen och Socialstyrelsen ställer också krav på fler handläggare. SBN:s myndighetsenhet har förstärkts med 14,5 tjänster sedan 2012, en ökning med nio procent. Men det behövs ändå ännu fler socialsekreterare för att vi ska försäkra oss om rättssäkerhet och trygghet för berörda barn, unga och familjer. Det har nämnden prioriterat i budgetberedningen inför 2015.
Lönerna i Uppsala har varit låga i förhållande till det ansvar som myndighetsutövande socialsekreterare har. Därför har nämnden i politisk enighet drivit på för en nivåhöjning i flera steg, som redan 2014 ger cirka fyra procent. (Den generella nivåhöjningen är i övrigt 2,3 procent.)
Förebyggande verksamhet och tidiga insatser är centrala för att barn och ungdomar inte ska hamna i situationer där de kan fara illa. Det måste finnas ett väl utbyggt och attraktivt föräldrastöd och andra öppna verksamheter dit föräldrar, samt barn och unga, kan vända sig för stöd och hjälp.
Uppsala har ett unikt brett utbud av råd och stöd, med hög kvalitet, bland annat vid de olika familjeenheterna. Klienterna är mycket nöjda med den hjälp och det stöd som de får. Ett gott betyg för det arbete som medarbetarna inom Råd & stöd utför. Men behoven förändras över tid, vilket leder till förändringar inför nya avtalsperioder.
Med det nya avtalet ökar vi kravet på det som Vård & bildning (UVB) kallar tid mot klient. Det vill säga den tid då man från råd- och stödverksamheten träffar klienter. I dagsläget ägnas mindre än femtio procent av den totala arbetstiden till det. Med det nya avtalet ställer vi krav om minst hälften av tiden riktad direkt till barn, unga och föräldrar. Dessutom ökar vi det uppsökande arbetet, fältarbetet, från två tjänster till åtta. Detta innebär att till exempel utåtriktat arbete, som föreläsningar, extern information och externa utbildningsinsatser får stå tillbaka för att den enskilde i behov av stöd och hjälp ska kunna få det. En politiskt helt enig nämnd har alltså inför 2015 beställt mer förebyggande insatser riktade direkt till barn, ungdomar och familjer.
Vi i SBN ställer tydliga krav på våra leverantörer av tjänster, såväl externa som kommunala. Vi vill få ut så mycket som möjligt av varje skattekrona. Nämnden har genom upphandlingar fått ner prisnivåerna för HVB-placeringar, för boende med tillsyn och flera andra insatser.
Krav på tjänsternas innehåll och prispress gäller för alla leverantörer, inklusive UVB. SBN kommer att även köpa nya typer av tjänster av UVB, exempelvis boende med stöd och utökat umgängesstöd. Det innebär att medarbetare inte behöver stå utan jobb, det kommer att finnas många möjligheter i kommunens omfattande sociala verksamhet. Vi behöver exempelvis rekrytera fler socialsekreterare till myndighetsutövning, en lönepolitiskt prioriterad grupp.
Folkpartiet Liberalerna har en lång tradition av att stå upp för utsatta människor. I Uppsala har vi dessutom en bred politisk uppslutning kring att fullfölja FN:s konvention om barnets rättigheter, med tredje artikeln om barnets bästa i främsta fokus. Det gör vi nu bland annat genom att satsa på mer råd- och stödinsatser riktade direkt till barn, unga och vuxna, samt på att förstärka myndighetsenheten, för ökad rättssäkerhet och trygghet för de utsatta. De som ropar om social nedrustning är helt fel ute.
Anders A Aronsson
ordförande socialnämnden för barn och unga (FP)