Stefan Löfven hotar IFAU

Foto: SÖREN ANDERSSON / TT

DEBATT2014-06-03 15:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att lägga ner IFAU i Uppsala skulle vara en enorm förlust för den arbetsmarknadspolitiska forskningen, skriver arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M).

Socialdemokraterna reser landet runt och lovar allt till alla. De ska spara flera miljarder på myndigheter men satsa några miljoner, inte minst på universitetsstäder och forskning. Vad är egentligen Socialdemokraternas besked om Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, som har sitt säte i Uppsala – eller hotar man såväl jobben som forskningen om det samma?

Ett jobb är så mycket mer än en lön att leva på. Det är gemenskap med arbetskamrater. Det ger trygghet och frihet, och bygger upp självkänslan. Det ger möjligheter att växa och vara med och bidra. Jobben ger också resurser till allt det som är vårt gemensamma – en bra skola, en god hälso- och sjukvård, en bra omsorg för våra äldre. Regeringens mål är därför att alla som kan arbeta ska ha ett jobb att gå till.

Regeringen för en ambitiös politik för att fler ska få ett jobb och minska utanförskapet. I dag är det också över 250 000 fler som har ett jobb än 2006, trots utdragen lågkonjunktur. Utanförskapet har minskat med omkring 200 000 personer. Sverige hör till de länder med högst sysselsättningsgrad och arbetskraftsdeltagande samt lägst långtidarbetslöshet i EU.

För att fler människor ska få möjlighet till jobb och för ökad omställning har regeringen gjort stora satsningar på arbetsmarknads- och utbildningspolitiken för att öka kunskapen och stärka arbetskraften, och därmed den långsiktiga sysselsättningen. Arbetsmarknads- och utbildningspolitiken utgör tillsammans stora offentliga utgifter.

Det är viktigt att skilja det som fungerar i arbetsmarknadspolitiken från det som inte gör det. IFAU är ett viktigt forskningsinstitut för att kunna göra detta.

IFAU:s uppdrag är att främja, stödja och genom forskning genomföra uppföljningar och utvärderingar. Men Arbetsmarknadspolitiken kan även kräva snabba förändringar beroende på konjunktur. Vid beslut om nya insatser och åtgärder är det viktigt att både regeringen och riksdagen får underlag av hög kvalitet i tid, och även här gör IFAU ett betydande arbete.

Socialdemokraterna har under en längre tid rest landet runt och lovat allt till alla. Inte minst till universitetsstäder och gällande forskning. Det finns dock en stor spricka mellan Socialdemokraternas retorik och faktiska politik. För att täcka sitt stora budgethål vill Stefan Löfven bland annat minska antalet analysmyndigheter, och IFAU är en av dem. Detta visar tydligt att Löfven har bristande kunskap om forskning och IFAU:s betydelse.

Att lägga ner IFAU skulle vara en enorm förlust för den arbetsmarknadspolitiska forskning som bedrivs i Sverige, och det skulle få förödande konsekvenser för möjligheten att utvärdera de insatser som finns och för att skapa underlag för kommande reformer.

För att vi ska kunna genomföra effektiva reformer och åtgärder är det viktigt att vi kan utvärdera arbetsmarknadspolitiken. Att å ena sidan säga att man vill satsa på forskning och arbetsmarknadspolitik och å andra sidan vilja lägga ner den myndighet som utvärderar densamma kan inte beskrivas på något annat sätt än som oseriöst.

Elisabeth Svantesson (M)

Arbetsmarknadsminister

Debatt

Läs mer om