Tusentals lastbilschaufförer deltog i december i kampanjen Här stannar Sverige! Genom att stanna sitt fordon en kvart visade chaufförer i hela landet sitt missnöje över situationen för de seriösa åkerierna. Protestaktionerna har även spritt sig till fler länder i Europa. Orsaken till protesterna är den lönedumpning, osunda konkurrens och bristande trafiksäkerhet som finns inom åkeribranschen. Det hela startade med en tingsrättsdom där en makedonsk förare som stoppats med ogiltigt körkort friades
Åkeriverksamheten är en av de branscher som drabbats hårdast av social dumpning och osund konkurrens.
Allt fler inrikestransporter sköts i dag av utländska åkerier som betalar löner långt under svenska kollektivavtalsnivåer, och som dessutom pressar sin chaufförer att bryta mot både arbetstids- och trafikregler.
Allt fler svenska åkerier har dessutom satt i system att inte ha egna anställda, utan endast anlita utländska chaufförer med F-skattesedel. Seriösa åkerier som följer lagar och kollektivavtal får allt svårare att klara konkurrensen.
Cabotagetrafik betyder att en godstransport utförs av en operatör som tillfälligt är i landet. Den regleras genom direktiv från EU och innebär att en utländsk åkare får genomföra tre transporter under sju dagar innan denna måste återvända. En studie visar dock att tusentals fordon sällan eller aldrig lämnar landet. Förutom odrägliga arbetsvillkor för chaufförer, osund konkurrens och bristande säkerhet inverkar sänkta transportkostnader även negativt på miljön.
Europakommissionens mål att öppna vägtransportmarknaden och ge fritt tillträde för alla aktörer motverkar en socialt och ekologiskt hållbar transportförsörjning.
Politiska åtgärder krävs därför – både inom EU och på nationell nivå – för att stoppa de oseriösa åkerierna.
För Vänsterpartiet är utgångspunkten att alla som kör i Sverige ska arbeta under lika och goda villkor. För att nå dit krävs tydliga politiska åtgärder.
Riksdagen har nyligen tagit beslut, som innebär förbättringar för branschen:
• Sanktionsavgiften för de som bryter mot cabotagereglerna ska bli högre. Tidigare hade Sverige bland de lägsta böterna.
• Det ska vara möjligt att låsa fast yrkestrafik som inte följer lagen – till exempel vid brott mot kör- och vilotider – genom så kallad klampning.
• Krav ska införas på att medföra internationella frakthandlingar under lastbilsfärden.
• Se över beställaransvaret. Skärpt ansvar krävs för transportköparna inom yrkestrafiken på våra vägar.
Detta är viktiga steg i rätt riktning, men långt ifrån tillräckligt. Kraftigare åtgärder behövs för att stärka de seriösa åkerier som följer lagar och kollektivavtal. Sverige bör därför införa motsvarande reglering som Holland infört, med krav på att chaufförerna måste vara anställda hos det åkeri de kör för.
När EU:s nya upphandlingsdirektiv skrivs in i svensk lag måste villkor enligt kollektivavtal och miljöeffektiva transporter bli reella verktyg vid offentliga upphandlingar.
Vi har ett tidsfönster på cirka 10 år då vi kan vända utvecklingen på klimatområdet. Staten, landsting, kommuner och regioner kan som ansvarfulla aktörer medverka i en nödvändig omställning till socialt och ekologiskt hållbara varutransporter.
Vänsterpartiet ser även stora vinster med att införa en vägslitageavgift för att stärka sunda villkor för branschen och stimulera klimatanpassade transporter. Då en vägslitageavgift kräver att lastbilarna är utrustade med GPS-mottagare, skapas nya förutsättningar för kontrollerande myndigheter att minska de illegala transporterna på vägarna. I kombination med tydligare prioritering hos både polis, tull och åklagare blir en sådan avgift ett verkningsfullt styrmedel. Det är hög tid att prisjakten på våra vägar ersätts av åtgärder för ökad hållbarhet.
Emma Wallrup, riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson för Vänsterpartiet
Martin Rohde, ordförande i Svenska transportarbetarförbundet avd 41 och vänsterpartist