Stor brist pÄ biomedicinska analytiker vid Akademiska

Högre löner och bÀttre karriÀrmöjligheter krÀvs för biomedicinska analytiker, skriver Monica Lind och Erik Petré.

Monica Lind och Erik Petré efterlyser bÀttre löner och karriÀrmöjligheter för biomedicinska analytiker pÄ Akademiska sjukhuset.

Monica Lind och Erik Petré efterlyser bÀttre löner och karriÀrmöjligheter för biomedicinska analytiker pÄ Akademiska sjukhuset.

Foto: Pressbild

Debatt2020-12-21 06:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Trots att det rĂ„der stor brist pĂ„ biomedicinska analytiker i hela Sverige gör Region Uppsala mycket lite för att attrahera och behĂ„lla yrkesgruppen. Pandemin har förvĂ€rrat en situation som redan var ohĂ„llbar. Nu krĂ€ver Naturvetarna att Region Uppsala agerar och visar att det lönar sig att investera i en utbildning som Ă€r avgörande för att hĂ€lso- och sjukvĂ„rden ska fungera. 

Biomedicinska analytikerutbildningen har de senaste Ären ökat i popularitet. Kanske delvis som en konsekvens av att möjligheten att fÄ anstÀllning Àr god. TyvÀrr blir drömmen om att fÄ ett viktigt och efterfrÄgat yrke inom hÀlso- och sjukvÄrden alltför ofta en besvikelse.

Andelen biomedicinska analytiker som lÀmnat hÀlso- och sjukvÄrden har ökat frÄn 13 till 25 procent mellan Ären 2006 och 2017, enligt statistik frÄn Socialstyrelsen. Var fjÀrde utbildad biomedicinsk analytiker Àr alltsÄ i dag verksam utanför vÄrden. Detta i ett lÀge dÀr bristen Àr akut. Inte minst pÄ grund av den pÄgÄende pandemin.

Region Uppsala har i likhet med mĂ„nga andra regioner svĂ„rt att rekrytera och behĂ„lla legitimerade biomedicinska analytiker. I nulĂ€get Ă€r flera tjĂ€nster vakanta eller under tillsĂ€ttning pĂ„ Akademiska sjukhuset. I ljuset av konkurrensen om biomedicinska analytiker Ă€r det obegripligt att sĂ„ lite görs för att fĂ„ befintliga medarbetare att stanna kvar. 

Vi vet sedan lÀnge vad det Àr medarbetarna efterfrÄgar. Det kan sammanfattas i tre punkter:

– Rimlig löneutveckling

– KarriĂ€rutveckling

– God arbetsmiljö

PĂ„ ingen av dessa punkter lyckas Region Uppsala leverera. NĂ€r det gĂ€ller löneutvecklingen kan vi konstatera att den erfarenhet en biomedicinsk analytiker kan bidra med efter att ha arbetat i yrket under ett helt arbetsliv vĂ€rdesĂ€tts upprörande lĂ„gt. En senior biomedicinsk analytiker anstĂ€lld av Region Uppsala tjĂ€nar i dag i genomsnitt cirka 7 000 kr mer nĂ€r denna gĂ„r i pension Ă€n en nyanstĂ€lld nyexaminerad kollega, som gĂ„r in pĂ„ ungefĂ€r 26 000 kr.

Enligt en undersökning som Naturvetarna nyligen genomfört svarar endast 3 procent av de biomedicinska analytikerna i regionen att deras lönelÀge visar att de Àr viktiga i hÀlso- och sjukvÄrden. Dessutom Àr det endast 10 procent som anser att goda prestationer belönas med en god löneutveckling. Detta trots befintligt avtal om att ett vÀl utfört arbete som gagnar verksamheten ska ge utdelning i form av högre lön.

Regionen tycks inte heller försöka locka till sig biomedicinska analytiker genom att erbjuda karriÀrutveckling. PÄ en frÄga om det finns karriÀrtjÀnster i regionen svarade endast 37 procent av vÄra medlemmar ja. Fortfarande upplever alltför fÄ att vidareutbildning lönar sig och de flesta anser dessutom att möjligheten att fÄ specialisera sig och utveckla sig yrkesmÀssigt Àr begrÀnsad.

Arbetsbelastningen blir alltmer ohÄllbar allt eftersom alltfler tjÀnster vakanssÀtts. Till detta kommer att minst 30 personer just nu arbetar med covid-19-analyser. MÄnga av de som arbetar med analyserna Àr inlÄnade frÄn andra avdelningar och för de medarbetare som kan alla moment blir det mycket övertid.

Med tanke pÄ allt detta Àr det inte konstigt att regionens försök att rekrytera misslyckas. Nyligen utlystes tio tjÀnster med skralt resultat. Kort och gott Àr det hög tid att gÄ frÄn fina ord till handling. Region Uppsala behöver visa att de Àr en arbetsgivare som erbjuder en bra lön, spÀnnande karriÀrmöjligheter och en god arbetsmiljö.