Storbritanniens sak är vår

Den som tror att Sverige inte skulle drabbas av Brexit är naiv, skriver Anders Rehnberg, Liberala ungdomsförbundet.

Anders Rehnberg

Anders Rehnberg

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2016-03-05 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 23 Juni går britterna till det som kan komma att bli en av vår tids viktigaste folkomröstningar. Omröstningen där de ska besluta ifall landet ska fortsätta vara en del av den Europeiska unionen eller gå sin egen väg. Med andra ord, ett val mellan samarbete eller isolering.

Vilken väg landet väljer kommer ha stor påverkan, inte bara på Storbritannien utan på Europa som helhet och inte minst på Sverige.

För Storbritannien är ett europeiskt land, geografiskt, politiskt och historiskt. Även om de lämnar så skulle de fortsatt påverkas av besluten i EU, däremot utan möjligheten att själva kunna påverka. Ensam är inte stark, ensam är till slut bara ensam, och att lämna unionen skulle utan tvekan försvaga Storbritanniens roll i världen. Och det skulle minska omvärldens intresse av Storbritannien.

Folkomröstningen utlystes en lördag och på måndagen hade pundet redan sjunkit till sin lägsta nivå sedan 2009, en fingervisning om vilket håll Brexit skulle kunna leda landet.

Ett utträde skulle innebära höjda tullar och att Storbritannien inte längre omfattas av EU:s frihandelsavtal med andra länder. Det skulle innebära att den finansiella sektorn, motorn i brittisk ekonomi, skadas och sannolikt att stora delar av finanshandeln flyttar. Enligt storbanken HSBC skulle landets tillväxt minska med 1,5 procentenheter och vissa uppskattningar tyder på att valutan skulle sjunka med 10 procent. Varor skulle bli dyrare, produktiviteten mindre och priset skulle betalas genom att vanliga människor vars vardag försämras.

Men det finns faror som inte går att sätta siffror på och risker som inte går att beräkna. Det mest uppenbara hotet för brittisk del är att det EU-positiva Skottland kommer kräva självständighet ifall man lämnade. Något som skulle kunna få dominoeffekt i Nordirland och Wales. Brexit hotar således inte bara den Europeiska unionen utan också den brittiska.

Brexit skulle samtidigt innebära ett försvagat EU, dels därför att man förlorar ett viktigt medlemsland men också för att det riskerar att spä på separatistiska strömningar i andra delar av unionen.

Den Tjeckiska premiärministern har pratat om en eventuell ”Czexit” och instabiliteten och osäkerheten skulle också försvåra hanterandet av migrationskrisen, den ekonomiska återhämtningen men inte minst försvaga säkerheten i Europa.

Och den som tror att Sverige inte skulle drabbas är naiv. Dels skadas vi av ett Europa i gungning men Brexit lär få direkta effekter även här.

Storbritannien är vår fjärde största handelspartner, Stockholms största, och den försvårade handeln skulle påverka svensk ekonomi. Dessutom har Sverige och Storbritannien en historiskt nära relation och står nära varandra i politiska frågor. Landet är också hem till uppemot hundratusen svenskar vars tillvaro vi ännu inte vet hur den skulle påverkas.

Valrörelsen är redan i gång och tonläget är högt. Beslutet är självklart britternas men resultatet påverkas oss alla.

Inför folkomröstningen hoppas jag att britterna, inte minst de tusentals som bor i Sverige, väljer att rösts ja till att fortsatt vara europeiska medborgare.

EU behöver Storbritannien och Storbritannien behöver EU.

Anders Rehnberg, ledamot i Liberala ungdomsförbundets internationella utskott

Läs mer om