Stridsflyg till Ärna igen

Att basera en stridsflygdivision nära Stockholm, alltså ytterligare en division i södra Sverige, stärker inte bara försvaret av Stockholm utan också incidentberedskapen, skriver Mikael Oscarsson.

Mikael Oscarsson (KD) vill väcka F16 i Ärna till liv med etablering av en ny flygflottilj.

Mikael Oscarsson (KD) vill väcka F16 i Ärna till liv med etablering av en ny flygflottilj.

Foto: Jens Flyckt

Debatt2018-08-04 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det senaste årets krig i Ukraina och allt aggressivare uppträdande från Ryssland gentemot sina Östersjögrannar visar att vi går en allt osäkrare tid till mötes. Sverige behöver stärka sitt försvar. En viktig del i detta är en återetablering av stridsflyg på Ärna.

Det ryska upprustningsprogrammet fortsätter i oförminskad takt. Härmed inte sagt att ett angrepp står för dörren. Det viktiga för vår del är att skapa en så hög tröskel att ett angrepp mot Sverige inte blir ett attraktivt alternativ för Ryssland i händelse av en allvarlig kris i Östersjöområdet.

Kristdemokraternas uppfattning är att Sveriges försvarsmakt är för liten för att kunna möta det allvarliga säkerhetspolitiska läget.Det svenska försvaret ska leva upp till den ambition som alla riksdagspartier i försvarsberedningen pekat ut, nämligen att ”kunna möta väpnat angrepp mot Sverige” och därmed verka avskräckande. Kristdemokraternas uppfattning är också att Sverige ska ansluta sig till Nato. Något som skulle bidra till ökad stabilitet i hela regionen och därmed stärka såväl vår egen som våra grannars säkerhet.

I dag har försvaret brist på pengar, soldater, befäl och vapensystem. Sverige lägger i dag ungefär 1 procent av BNP på försvaret. Kristdemokraterna vill se en fördubbling av försvarsanslagen så att vi stegvis når 2-procentsmålet. En nivå som våra grannländer redan nått eller är på väg emot. Detta är något regeringen är starkt emot. Men även om pengarna är nödvändiga, räcker det inte. Det måste finnas en plan för hur de ska spenderas för att på Sverige på bästa sött ska öka vår försvarsförmåga.

Därför har Kristdemokraterna i en rapport ”För ett tryggt Sverige” presenterat ett antal mål för hur försvaret bör utvecklas på tio år. Vi vill att Armén ska mer än fördubblas – dagens två brigader ska bli fem. Utöver detta ska stridsgrupperna för Stockholm och Gotland förstärkas. Antalet värnpliktiga ska öka till 12 000 per år. Det är en tredubbling jämfört med dagens 4 000. Flottan ska tillföras ytterligare sex stridsfartyg för att kunna verka på både öst- och västkusten samtidigt.

Det civila försvaret måste kraftigt förstärkas, inklusive skyddet mot IT-attacker. I dag är det alldeles för lätt att slå ut exempelvis elförsörjningen i vårt land. Det är hög tid att försvaret åter igen dimensioneras och får i uppdrag att stödja det civilsamhället vid kriser och katastrofer – som exempelvis de bränder som alltjämt härjar i vårt land.

KD vill att flygvapnet ska bibehållas på minst nuvarande nivå med 100 flygplan. I stället för att skrota alla dagens JAS Gripen-plan, bör vi behålla minst 40 samtidigt som vi bygger 60 nya. Vi vill se en återetablering av stridsflyg på Ärna. Detta skulle medföra många positiva effekter. Spridningen skulle göra det än svårare att slå ut Flygvapnet på marken, inte minst då landets enda kvarvarande berghangar i militär ägo finns på Uppsalabasen.

Stockholms- och Mälardalsområdet utgör Sveriges finansiella och politiska centrum och kommer i varje tänkbart säkerhetspolitiskt kris- eller krigsscenario att kräva ett luftförsvar.Att basera en stridsflygdivision nära Stockholm och därmed ha ytterligare en division i södra Sverige, stärker inte bara försvaret av Stockholm utan också incidentberedskapen.

En basering i Uppsala skulle även starkare påvisa vår vilja i Sverige att försvara landet och upprätthålla vår territoriella integritet, utan att för den skull vara offensivt. Vidare finns norr om Uppsala utmärkta flygövningsområden, liksom en närhet till Finland vilket ger goda möjligheter till övning och samarbete länderna emellan.

På sikt vill vi också se en samlokalisering i Uppsala med ytterligare medelräckviddigt luftvärn vilket ge Stockholmsområdet ett luftvärnsparaply, som inte bara täcker landets finansiella och politiska centrum, utan även skydda de militära förband, staber och ledningsfunktioner som är utgångsgrupperade i området. Ett enda luftvärnsförband i södra Sverige är otillräckligt för behoven. På samma sätt som med stridsflygbasering så finns stora säkerhetspolitiska fördelar med att vid en kris ha rätt utgångsgruppering redan i fred.

Den trygghet medborgarna kan kräva i sitt dagliga liv, för familjen, på sin ålderdom eller om man drabbas av olyckor eller sjukdom bygger ytterst på att staten kan tillgodose behovet av såväl inre som yttre säkerhet.För oss kristdemokrater är därför Sveriges försvar en av statens kärnuppgifter.

Mikael Oscarson (KD)

Försvarspolitisk talesperson

Försvaret

Läs mer om