Efter valet kommer det nu att bli maktskifte i Uppsala kommun. Politikerna i kommunen måste nu se till att arbeta hårt för att utveckla Uppsala som studentstad, då det finns många brister som behöver åtgärdas. Vi driver därför kampanjen ”7 krav för en bättre studentstad”, där vårt mål är att påverka partierna att ta fram förslag som gynnar studenterna i Uppsala. Vi vill se att våra krav uppfylls den här mandatperioden.
När studentfrågor debatteras målas studenter ofta upp som en homogen grupp. Det låter som att studenter enbart är unga, friska singelpersoner som utan problem kan dela en liten lägenhet med sina vänner.
En grupp som under några år kan leva på nudlar och punsch, i väntan på ett högavlönat jobb. Studenter lever visserligen under många liknande villkor, som behov av billiga hyresrätter, att kunna ta sig till det campus man studerar och att klara av att leva på begränsade resurser. Men när studenter konstant betraktas som ett enhetligt kollektiv blir det felslut i debatten. Att studenter är en heterogen grupp är därför viktigt att ha med sig inför den nya mandatperioden.
Studenters livssituationer ser i dag högst olika ut. Bland annat är det omkring var femte student som har barn.
Det är viktigt att synen på studentgruppen präglas av mångfald. Studier ska aldrig vara ett hinder eller försvåra för dem som vill skaffa barn, eller för dem som redan har barn. För oss är det en självklarhet att studier och föräldraskap ska vara förenligt.
Vi är säkert inte ensamma om den övertygelsen, men ändå finns det fortfarande en rad hinder för studenter med barn som tycks komma bort när man talar om förutsättningar för studier.
Det första problemet uppstår redan innan en student med barn kan flytta hit: var ska man bo?
Ett rum på 12 kvadratmeter i andrahand fungerar säkert bra för vissa, men är kanske inte ett realistiskt eller lämpligt alternativ om man har barn.
Inte heller är de korridorsrum som kan erbjudas efter något år anpassade för en student med barn. Även att få tag på förskoleplats i närheten av bostad eller campus kan bli tufft, särskilt utan att ha stått i kö i Uppsala sedan tidigare.
I rapporten ”Fortfarande utbildning straffbart?” som Uppsala studentkår varit med och tagit fram är det tydligt att trots tilläggsbidrag och barnbidrag blir ekonomin för studerande föräldrar väldigt snäv, vilket gör att studenter med barn ofta lever på marginalen. Enligt CSN är utgifterna för studerande föräldrar ofta över nivåerna i studiemedlet.
Att leva på marginalen innebär i sig att studenter ständigt lever under stor press, och då har vi inte ens räknat med vad som skulle hända om en själv, barnet, eller en eventuell partner blir sjuk och i behov av omvårdnad, om hyran på lägenheten höjs, eller om en tand går sönder.
Om någonting oväntat inträffar finns det stor risk för att hamna i ekonomisk knipa. Det är alltså inte så enkelt att vara både student och förälder och samtidigt få ekonomin att gå runt.
Studenter behöver inte ytterligare bördor i form av krångel med förskoleplatser. Enligt Skollagen ska förskoleplatser erbjudas så nära barnets eget hem som möjligt. Ett av Uppsala studentkårs 7 krav för en bättre studentstad är att till 2018 ska studenter även ges möjlighet att få förskoleplats nära det campus där man studerar. Det här är någonting som är av vikt för alla de föräldrar som studerar.
Genom närheten till förskola underlättas studier så väl som familjelivet. Att så inte är fallet i dag ser vi som ytterst anmärkningsvärt.
Uppsala som universitetsstad drabbas hårt när funktioner såsom bostäder eller barnomsorg inte fungerar för studenter.
Inte heller att få en förskoleplats nära hemmet är en självklarhet i Uppsala. Det finns idag ingen direkt platsbrist här. Men närhetsprincipen följs inte i tillräckligt hög utsträckning, vilket ofta leder till att de förskoleplatser som erbjuds ligger långt från hemmet, och studentens campusområde.
Om Uppsala ska vara en blomstrande studentstad måste den vara tillgänglig för en bred grupp studenter, och det ska vara fullt realistiskt att kunna förena föräldraskap med studier, och veta att det är möjligt att ha förskoleplatser nära där man bor eller studerar. På det lokala planet finns det med andra ord redan i dag möjligheter för Uppsalas politiker att börja förbättra för studenter som har barn. Vi vill därför uppmana den tillträdande politiska ledningen i kommunen att omedelbart angripa frågan.
Caisa Lycken, ordförande, Uppsala studentkår
Miranda Cox, vice ordförande, Uppsala studentkår