Studieavgift i smyg

Regeringen tillåter nu avgifter för utbildning via konsortier, skriver Rikard Engblom, Miranda Cox och Jeanette Escanilla.

Utesluter. Avgifter för studier är exkluderande, anser Jeanette Escanilla med flera.

Utesluter. Avgifter för studier är exkluderande, anser Jeanette Escanilla med flera.

Foto: Niklas Almesjö

DEBATT2014-06-25 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För många av oss är det en självklarhet att högre utbildning ska vara avgiftsfri. Så skapar vi ett inkluderande högskolesystem som möjliggör för klassresor och bred folkbildning. Men regeringen delar inte den synen. Redan 2010 beslutade regeringen att införa avgifter för utomeuropeiska studenter, något som sattes i bruk höstterminen 2011.

En prislapp sattes på våra utbildningar och i dag kostar det mellan 80 000 och 180 000 kronor per läsår för en utomeuropeisk student att studera vid Uppsala universitet. På så vis tappar vi inte bara en stor andel utbytesstudenter men sätter också en enorm press på de utomeuropéer som ändå väljer att studera i Sverige.

Men nu vill regeringen alltså införa studieavgifter även för svenska medborgare? Ja i princip, men man vill kalla det för något annat. I en promemoria från Utbildningsdepartementet, som har gått ut till landets högskolor och universitet, beskriver man olika exempel där studenter varit tvungna att betala en avgift till ett utbildningskonsortium för att bli antagen till ett utbildningsprogram.

Detta strider mot svensk lag eftersom vi har avgiftsfrihet vid högre utbildning, vilket också Universitetskanslersämbetet fastslog. Men nu hävdar regeringen alltså att eftersom avgiften inte gått direkt till lärosätena utan till ett konsortium så ska det inte kunna kallas för studieavgift. Det är en avgift, ja, men inte en studieavgift, hävdar man.

Syftet med förslaget, enligt vad som framgår i promemorian, är att det ska bli enklare för svenska lärosäten att ingå i internationella utbildningssamarbeten, där avgifter förekommer.

Sverige är på många sätt ett föredöme vad det gäller utbildningspolitik, det är få länder som är så generösa som vi. Självklart ska vi ingå i internationella utbildningssamarbeten som till exempel Erasmus Mundus, men det får inte ske på bekostnad av att vi inför studieavgifter. I stället så borde Sverige stå på sig och visa vägen för våra internationella samarbetspartners, att vi kan skapa utbildning i världsklass utan studieavgifter.

Ett införande av studieavgifter vid olika utbildningsprogram skulle exkludera en stor andel av landets blivande högskolestudenter.

Att vara student innebär redan att leva under ekonomisk knapphet och skulle det komma avgifter ovanpå det, ja då är man närmast tvungen att ha rika föräldrar som backar upp en. Att utbildning skall vara avgiftsfri är en principfråga för oss i vänstern. Det handlar dels om att alla människor ska ha samma möjlighet att studera på högskola eller universitet, men det handlar också om vilka intressen som styr. I dag tycks högre utbildning i allt högre grad tillgodose kapitalets intressen. De får vara med att styra över utbildning och forskning och serveras i sin tur med en formgjuten arbetskraft.

Vi menar att utbildning har ett egenvärde och ska sträcka sig längre än till att tillgodose näringslivet med arbetskraft. En avgiftsfri utbildning som möjliggör för människor från alla samhällsklasser att studera är en demokratifråga.

Det förslag som regeringen nu lägger bör ses som ett led i en större process där utbildning går från att vara en demokratisk rättighet till att bli en handelsvara. Införandet av studieavgifter för utomeuropeiska studenter kan ses som ett led i detta, regeringens förslag för cirka ett år sedan att möjliggöra för privatisering av lärosäten ett andra och nu detta förslag som skulle innebära att man måste betala för att ta del av vissa utbildningar, ett tredje.

Det står klart att alliansens utbildningspolitik gynnar kapitalets intressen, men inte studenternas. En utbildningspolitik som gynnar studenterna måste komma från vänster. Endast så kan vi garantera att de demokratiska värdena går före de ekonomiska. Nu i september har vi chansen att sätta stopp på alliansens vanstyre och börja bygget av ett solidariskt samhälle där alla har möjlighet att förverkliga sina drömmar, där utbildning är en rättighet, inte en handelsvara.

Ta tillbaka framtiden!

Rikard Engblom, ordförande för Vänsterns studentförbund (VSF) i Uppsala

Miranda Cox,styrelseledamot VSF Uppsala

Jeannette Escanilla,distriktsordförande och riksdagskandidat för Vänsterpartiet Uppsala län

Universitet

Läs mer om