Svag analys av landsbygdens frågor

Landsbygdspartiet-oberoende förmår inte göra någon riktig analys av landsbygdens frågor, skriver tre av partiets initiativtagare.

Debatt2016-06-02 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Claes Littorin (UNT 23/5) skjuter in sig på MP som om MP skulle vara det enda partiet som har en ljum inställning till landsbygdsfrågor. Men alla andra partier, om man ser tillbaka, har jobbat för en kraftig försämring av landsbygden, de har inte förstått vad de olika beslut man fattat innebär för oss. Att vi inom EU skulle kunna få till ”importstopp alternativt tullar för miljö- och djurskyddsmässigt undermåliga produkter” är det nog långt till. Att i stället kräva att kommuner och landsting vid sina upphandlingar ställer samma krav på produkter som de produkter vi i Sverige kan leverera är nog ett snabbare sätt att uppnå målen.

Också när det gäller biologisk mångfald skjuter Littorin in sig på MP, men sossarna tog redan 2001 beslut om att vi skulle ha varg och i propositionen står det ungefär så här: I områden med varg samt björn kan det bli så att ingen älgjakt kan bedrivas. Och alliansen gjorde inga större ändringar under sin tid. Så nog finns det fler partier än MP som har en ganska skev bild av den biologiska mångfalden.

Landsbygdspartiet-oberoende säger ”ingen frilevande varg” medan partisekreteraren tycker att det är bra med licensjakt på varg. Licensjakten går ut på att ta bort genetiskt svaga vargar för att ge utrymme till nya vargar med bättre genetiskt anlag. För oss blir budskapet mycket konstigt och dubbelt. Vi har försökt att få klarhet i hur man resonerar, via e-post, men får inget svar.

Drivmedelsbeskattningen är enligt LPO "alldeles för hög i Sverige, framförallt för företagen.” Var är resten av befolkningen som bor och försöker överleva på just landsbygden? De som också ser till att hjulen snurrar och service finns för just företagen? Ett landsbygdsparti som inte tar med andra än företagen är väl inget Landsbygdsparti? Eller när Littorin skulle driva igenom en försämring av rot- och rutavdragen med motiveringen att det bara gynnade höginkomsttagare. Hur går en sådan ekvation ihop? Rot- och rutavdraget är en stor del av motorn som driver företagen på landsbygden. Att göra någon form av analys innan man tycker i frågor som berör landsbygden ser inte LPO ut att klara av.

Ola Berg

Harry Fredriksson

Anders Carlsson

Tre av de 6 initiativtagare som 16 januari 2010 beslöt att bilda Landsbygdsdemokraterna som genom ett hårt arbete ändrades till Landsbygdspartiet-oberoende.

Läs mer om