I dag börjar en tvådagars debatt om kommunens budget för kommande åren. Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets olika budgetalternativ är ungefär desamma, siffermässigt. Men skillnaderna är stora när det gäller politiken. De mest självklara skiljelinjerna mellan Folkpartiets politik och oppositionen hittar vi på tre viktiga områden: skola, arbetsmarknad och tillväxt.
Folkpartiet har reformerat skolan och besluten i riksdagen har i princip alla partier ställt sig bakom. I dag är reformerna utgångspunkt för alla partiers skolpolitik.
Vi är övertygade om att en medveten och viktig satsning på skolan, nationellt och lokalt kommer att innebära ett lyft för lärare och elever. Därför ställer vi oss frågande till Socialdemokraternas budgetförslag. Efter några svepande formuleringar i textmassan om att förbjuda nya etableringar och ”vinster”, återfinns inga skarpa förslag om att strypa valfriheten.
Vi antar att Socialdemokraterna lägger ansvaret på sina stödpartier att driva igenom detta. Vi är övertygade om att föräldrarna till 3 300 barn i fristående förskolor, och 3 700 elever i friskolor och 2 000 elever på fristående gymnasier gärna vill veta vart de ska ta vägen nästa läsår.
Vi kan inte tolka socialdemokraternas budgetförslag som annat än att kommunala tjänstemän och politiker – inte föräldrarna – vet vilken förskola, grundskola och gymnasieskola som är bäst för barnen att gå i. För Folkpartiet är det självklart att alla skolor ska erbjuda bra undervisning, såväl kommunala som fristående. Bäst görs detta genom att återförstatliga skolan.
Socialdemokraterna svajar på fler punkter.
Partiet hyllar å ena sidan att medborgarna ska vara fria att själva få bestämma över sina liv och den mångfald av pedagogik som finns inom förskolan. Å andra sidan ska det fria valet kraftigt begränsas, så man kan dra slutsatsen att ganska många förskolor och skolor kommer behöva lägga ner om S, MP och V får bestämma. Socialdemokraternas budgetförslag genomsyras av undanflykter och lägger ansvaret på barnen och föräldrarna. Bristen på likvärdighet mellan skolor skylls på en uppdelning av ”begåvning och familjebakgrund”. Det visar en märklig syn på barn och barns utvecklingspotential! För oss är det en självklarhet att alla barn kan och ska lyckas i skolan. Färdvägen kan se olika ut, men höga förväntningar på lärare och elever, rätt stöd i tid och en kompetent lärarkår ger Uppsalas elever alla möjligheter att lyckas. Vi liberaler frågar inte var du kommer ifrån, utan vart du ska.
Socialdemokraterna vill också gärna prata jobb. Det vill vi också!
Arbetslösheten i Uppsala är bland de lägsta i Sverige. Vi tillhandahåller praktikplatser inom kommunal verksamhet. Vidare har välfärdsjobben genom Navet gjort att cirka 450 personer som har varit borta länge från arbetsmarknaden har gått vidare till fasta anställningar, genom att arbeta inom en kommunalfinansierad verksamhet med avtalsenlig lön. Uppsala är en av få kommuner som garanterar alla elever i åk 9, liksom gymnasiets åk 1 och 2, ett sommarjobb i kommunal verksamhet. Nu går vi vidare och erbjuder privata företag att tillsammans med kommunen finansiera sommarjobb.
I sommar kommer också ”Navet Ung” i gång, en satsning för att få unga som står utanför arbetsmarknaden att komma på banan med hjälp av individuell plan för studier och jobb. De löften som Socialdemokraterna aviserat att de tänker gå till val på är förslag som inte bara är kopierade rakt av från Folkpartiets politik, utan också till stor del redan genomförda.
Socialdemokraterna vill samarbeta med två partier som inte gillar tillväxt. I helgen som gick fattade Miljöpartiet ett beslut där partiet, precis som V, inte vill ha tillväxt. Socialdemokraterna är inte sämre, de vill göra det svårare för ungdomarna att ta sig in på arbetsmarknaden genom att dels fördubbla arbetsgivaravgiften för ungdomar, dels genom att höja restaurangmomsen.
Effekten av S, MP och V:s politik kan betyda stora konsekvenser för tillväxten, jobben och företagandet som i sin tur slår hårt mot skola, vård och omsorg.
Liberalerna har i århundraden kämpat för marknadsekonomi och tillväxt, det har skapat vår välfärd i Sverige och lyft människor från fattigdom i många länder. Vi trodde att S, MP och V förstått tillväxtens betydelse för fred och välstånd, men icke! Detta visar att liberalismen behövs mer än någonsin.
Mohamad Hassan, kommunalråd (FP)
Anna Manell, kommunalrådskandidat (FP)