Svenska jägare är inga terrorister

Regeringens förslag drabbar jägare och sportskyttar, trots att vapendirektivet inte kräver det, skriver två kristdemokrater.

Kell-Arne Ottosson

Kell-Arne Ottosson

Foto: KD

Debatt2019-10-24 12:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under oktober pågår älgjakt runt om i Sverige. Det borde vara en period av glädje för alla de jägare som nu har en möjlighet att delta i arbetet med att hålla den svenska älgstammen på en god nivå, umgås och bidra med gott och närproducerat kött. 

I stället äts de positiva känslorna för många upp av oron över den nya lagstiftning som kan komma att försvåra för landets jägare.

Efter stark kritik från Sveriges två jägareförbund backade regeringen i somras från delar av sitt tidigare förslag, samtidigt som man försökte ”sockra budet” med att skriva in att regeringen avser gå vidare med förslag som gör att jägare inte ska behöva ha tillstånd för ljuddämpare. 

Det är dock ett slag i luften eftersom riksdagen ändå röstade igenom detta, mot regeringens vilja, i juni.

Det förslag som regeringen nu lagt, om att stora magasin till manuellt repeterande vapen ska omfattas av tillståndsplikt, slår mot jägare eller skyttar som övningsskjuter med 22LR-gevär med så kallad kantantänd ammunition men också för de som jagar småvilt. Detta är inget som krävs enligt direktivet och är därför helt onödigt.

I praktiken innebär förslaget att om du tappar ditt magasin i skogen har du tappat en licenspliktig del. Därmed kan du bli straffad för detta. Ett magasin är lite metall och plastbitar samt en fjäder, vilket innebär att de är helt ofarliga utan ett vapen. 

Det är dessutom redan i dag lång handläggningstid för licenser och tiden kommer att öka ännu mer om detta blir verklighet, eftersom administrationen växer. 

Inget av dessa förslag krävs enligt det vapendirektiv som EU har beslutat om och som ska infogas i svensk lag.

EU:s nya vapendirektiv kom till för att försvåra för terrorister att komma över illegala vapen. Men som Svenska jägareförbundet och Jägarnas riksförbund flera gånger har framhållit så är legala vapen totalt ointressanta i dessa kriminella kretsar. Ändå väljer regeringen att gå fram med förslag som drabbar jägare och sportskyttar, trots att vapendirektivet inte kräver det.

Kraven på säker förvaring är höga och polisen har en bra kontroll på de legala vapenägarna. Det behövs helt enkelt inte mer skärpningar av den svenska lagstiftningen i det hänseendet. 

I stället för att införa regler som är mer strikta än EU:s egna så borde regeringen komma med de positiva ändringar i lagen som jägarna efterfrågat och som dessutom röstades igenom av Sveriges riksdag i juni.

Till exempel att ta att ta bort kravet på särskilt tillstånd för ljuddämpare, att kravet på femåriga vapenlicenser försvinner och att antalet tillåtna vapen i en jägares vapengarderob utökas.   

Som kristdemokrat är det väldigt svårt att förstå nyttan med att försvåra för en hel folkrörelse genom att lagstifta om sådant som inte behövs och som skapar onödigt merarbete för legala vapenägare. 

Utgångspunkten borde i alla lägen vara att underlätta för en verksamhet som bidrar till att förvalta och vårda våra naturresurser. Utan älgjakten skulle skadorna på den svenska skogen bli betydligt större än i dag. Och en kvarts miljon personer skulle förlora ett viktigt fritidsintresse och viltolyckorna öka radikalt.

För många är älgjakten årets höjdpunkt, en tid i skogen – långt bort från vardagens stress och plikter.

Det är knappast dessa människor och deras vapen i första hand som skapar grogrund för terrorism eller gängvåld.

Björn-Owe Björk
Björn-Owe Björk