Svikna vallöften om skolan

S, MP och V kan inte skylla sina svikna löften inom skolområdet på neddragningar från staten. Det skriver Mohamad Hassan (FP).

De löften som S, MP och V givit under alla år var inte vatten värda. Det skriver Mohamad Hassan (FP).

De löften som S, MP och V givit under alla år var inte vatten värda. Det skriver Mohamad Hassan (FP).

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2015-01-08 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag börjar vårterminen på våra skolor och det är på sin plats att uppmärksamma uppsalaborna hur den nya majoriteten i Uppsala har svikit sina löften inom gymnasieskola, vuxenutbildning och arbetsmarknad. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har under åtta års tid bokstavligen jagat mig i frågor gällande dessa områden. Deras huvudsakliga kritik har handlat om att de vill satsa mer. Nu vet jag att det var bara retorik. De ville egentligen inte satsa mer. Deras handling och budget som nu börjar gälla påvisar deras bluff.

Gymnasieskolan i Uppsala har haft och har fortfarande stora utmaningar. Minskade elevkullar har de senaste åren medfört smärtsamma skolnedläggningar och programflytt. Jag har verkligen inte uppskattat att vi har varit tvungna att vidta dessa åtgärder. S, MP och V motsatte sig varje beslut om programflytt eller lokalrationaliseringar. De påstod då att deras budget skulle medföra mer pengar till gymnasiet så att skolnedläggningar inte skulle bli aktuella. Detta trots att just gymnasieskolan var något vi prioriterade under våra år i majoritet. Uppräkningen var högre än många andra verksamheter, vilket var en medveten politisk satsning från Folkpartiet och alliansen. Detsamma gällde vuxenutbildningen. S, MP och V ville i opposition ha ännu fler platser så att fler skulle kunna få yrkesutbildning. De motsatte sig SFI-upphandlingen och de effektiviseringar vi genomförde för att resurserna skulle nå fler.

Folkpartiet och alliansen satsade årligen på arbetsmarknadsåtgärder. Navet och välfärdsjobben möjliggjorde för många att ta steget in på arbetsmarknaden. Vi skapade också en valfrihet inom arbetsmarknadsområdet så att fler aktörer kunde erbjuda människor hjälp att hitta jobb. Nu när jag lämnar ansvaret för arbetsmarknadsfrågorna är arbetslösheten i Uppsala den lägsta bland alla jämförbara kommuner i Sverige och det är resultatet av det målmedvetna arbetet vi bedrivit under våra år vid makten. Att bedriva en politik som ger människor den frihet som kommer med utbildning och jobb var hela tiden det primära för oss.

Tydligen hände något med S, MP och V när de erövrade makten i Uppsala. Kanske förblindades de av makten när de äntrade dess korridorer. De löften som gavs under åren omvandlades över en natt till bara ord, inget annat. Den skattkista som var tänkt att räcka till allt och alla fanns plötsligt inte längre. De nya makthavarnas första handling var att svika Uppsalas fattiga, arbetslösa, äldre, utbildningssökande, ungdomar, föreningsliv och organisationer. Drygt 70 miljoner kronor ska nu sparas på gymnasiet, arbetsmarknad, vuxenutbildning, föreningsbidrag, flyktingmottagande och äldre. De löften som S, MP och V givit under alla år var inte vatten värda.

Den nya majoriteten kan inte skylla på att regeringens budget inte gick igenom. På skolområdet ges lika mycket pengar till kommunerna oavsett regering. Den neutrala organisationen SKL (Sveriges kommuner och landsting) säger bland annat: ”Inom barn- och utbildningsområdet är de riktade satsningarna i stort sett jämförbara men med olika inriktning” (cirkulär 14:52). Alltså kan inte S, MP och V skylla sina svikna löften på neddragningar i medlen från staten. Om den nya majoriteten i Uppsala hade varit konsekvent i sin politik borde de höja gymnasiebudgeten med cirka 50 miljoner årligen eftersom de motsatte sig alla våra smärtsamma beslut genom åren. Nu gör de tvärtom. 25 miljoner ska sparas årligen. Därutöver vill den nya majoriteten spara ca 7 miljoner på utbildningsnämnden för satsningar på vindkraften. Det är alltså en besparing utan konsekvensanalys och utan att ett avtal om vindkraft ens finns. Snacka om brutna vallöften! Varför är lärarfacken så tysta nu? Neddragningarna på gymnasiet kommer att gå ut över lärarna.

Jag är själv både överraskad och besviken att den nya majoriteten i Uppsala inte levt upp till sina löften och även över kritiken mot mig. De gångna årens angrepp på mig som politiker kan jag utstå, det är mitt jobb. Men jag är bekymrad för verksamheternas framtid, för gymnasieskolan, vuxenutbildningen och arbetsmarknaden. Jag tycker också att S, MP och V ska be Uppsalaborna om ursäkt för sina svikna vallöften. De måste också be alla elever och lärare om ursäkt för att de inte lever upp till sina egna ord de gav vid de smärtsamma skolflyttarna. S, MP och V måste därtill förklara varför de hellre lägger resurser på vindkraft och spårvagnar än på utbildning och arbetsmarknadsåtgärder.

Mohamad Hassan (FP)

Kommunalråd

Läs mer om