Ta ansvar för våldsutsatta kvinnor

Vi hoppas att 25 november 2014 kan bli startskottet på en ökad dialog mellan Kvinno- och Tjejjouren och Sigtuna kommun, skriver Marie Unander-Scharin.

Marie Unander-Scharin

Marie Unander-Scharin

Foto: Stina Gyldberg

DEBATT2014-11-24 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frihet från våld är en mänsklig rättighet. Det är en välfärdsfråga, ett offentligt ansvar och i allra högsta grad en angelägenhet för Sigtuna kommun.

Tusentals kvinnor och barn söker skydd på landets kvinnojourer varje år. Varje dag sker runt 100 våldtäkter. Vart tionde barn tvingas uppleva pappas våld mot mamma. Vi vet att män utövar våld mot kvinnor i Sigtuna kommun varje dag.

I kommunen precis som över hela världen är mäns våld ett hinder för kvinnor och barns mänskliga rättigheter.

Vi som möter våldets konsekvenser ser också möjligheterna att stoppa våldet innan det har skett. Det krävs tidiga insatser som riktar sig till allmänheten, som komplement till det arbete som görs med riskgrupper och de som redan har erfarenheter av våld.

Vi vill uppmana kommunens företrädare att göra mer. Målet måste vara att ingen ska behöva utsättas eller utsätta andra för våld, varken i unga år eller som vuxen.

På Kvinno- och Tjejjouren Sigtuna kämpar vi för tjejers/kvinnors och barns rättigheter varje dag året om. Vi stöttar, skyddar, förebygger och påverkar. Allt utifrån en kunskap om våld, genus och makt. Tillsammans med vårt riksförbund SKR har vi undersökt hur landets kommuner arbetar förebyggande mot mäns våld mot kvinnor. Resultaten visar att endast en handfull kommuner arbetar på det sätt som WHO, Världsbanken och FN menar är effektivt, nämligen med tidiga insatser som utgår från ett makt- och genusperspektiv. Knappt var tredje kommun bedriver tidiga insatser riktade till allmänheten, så kallad primärprevention, över huvud taget. Var femte kommun saknar helt ett våldsförebyggande arbete.

Sigtuna kommun har en stor fördel, och det är den ideella Kvinno- och Tjejjouren Sigtuna.

Undersökningen visar att de kommuner där det finns en eller flera jourer anslutna till SKR har kommit längst i sitt våldsförebyggande arbete.

Vi hoppas att 25 november 2014 kan bli startskottet på en ökad dialog mellan jouren och kommunen. Att vi och Sigtuna kommun ingår i ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) som inkluderar finansiering, ömsesidighet och kvalitet är att ta ansvar och sätta våldsutsatta kvinnor och barn främst.

Marie Unander-Scharin, ordförande Kvinno- och Tjejjouren Sigtuna

FN-dag Motverka våld mot kvinnor

Tisdag 25 november är FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor.

Läs mer om